Norsk digital dagbok tilpasset barn

Bortsett fra dataspill, er det fint lite programvare å finne som er laget for barn. Anima IT har derfor laget en e-dagbok som er svært egnet for denne målgruppen. digi.no har testet programmet.

Kjære Dagbok består av fire deler, selve dagboken, en bokhylle med plass til bøker, en rekke lister og en skattekiste. Det hele er beskyttet med et passord brukeren selv velger ved første innlogging.

Dagboken består av en kalender med én side for hver dato fram til og med desember 2012. På sidene kan brukeren skrive tekst med forskjellige font og lime inn bilder. I tillegg er den en liten figur på siden hvor brukeren kan markere hva slags humør han eller hun var i denne dagen.

Bokhyllen kan fylles med inntil 20 skrivebøker som brukeren selv oppretter og skriver inn i. Anima IT foreslår at de kan fylles med for eksempel dikt eller noveller, men dette er helt opp til brukeren selv å bestemme. Også her kan man velge mellom et antall forskjellige fonter, og bilder kan limes inn.

Brukeren har også muligheten til å lage forskjellige lister i programmet. Inntil 15 stykker. Dette kan være ønskelister, invitasjonslister også videre. Som all annen tekst man skriver inn i programmet, kan listene skrives ut på en skriver.

Skattekisten er den mest spesielle delen. Her kan brukeren putte sine ytterste hemmeligheter inn i virtuelle gullbarrer - oppad begrenset til ti stykker. Får å få tilgang til skattekisten må brukeren skrive inn passordet sitt på nytt.


Til hele programmet kan brukeren velge mellom fem forskjellige stiler eller "skins".


Verken undertegnede eller vår litt mer egnede testperson, min sønn på åtte år, har noen gang skrevet dagbok tidligere. Ingen av oss greide å gjøre det til noen vane i løpet av den korte testperioden vi har hatt til rådighet. Men for ivrige dagbokskrivende med ønske om å skifte ut papir med en elektronisk løsning, er trolig Kjære Dagbok et godt alternativ.

Brukergrensesnittet er så enkelt at åtteåringen uten problemer kunne sette seg inn i det på minutter, og selv om skrivelysten gikk over etter en stund, skyldes ikke dette mangler ved programmet.

Hvis programmet har mangler som må påpekes, må det være at antallet skrivebøker, lister og gullbarrehemmeligheter er begrenset. Dette er selvfølgelig gjort for å få en enkel måte å finne igjen det forskjellige tingene på, men antallet kan muligens være noe lavt.

Kjære Dagbok er laget for alle Windows-utgaver fra og med Windows 95 og har svært snille krav til maskinvare - Pentium 166 MHz og 32 MB internminne. Programmet krever også 30 MB harddiskplass.

Programmet koster 169 kroner og selges blant annet gjennom Smart Club og databokhandelen Datajungelen i Oslo. I tillegg kan det bestilles fra Anima ITs nettsted.

Til toppen