KARRIERE

Norsk e-bokavtale klar

Forfattere og forlegger er enige om royalty-satser.

4. juni 2010 - 15:01

Oslo (NTB-Trine Andersen): Forfatterne og forleggerne er enige om en e-bokavtale for eldre, skjønnlitterære bøker. Men det blir trolig ingen felles norsk e-bokløsning før momsspørsmålet er løst.

– Dette er enda en liten brikke som har falt på plass, og som gjør at vi kan komme i gang med e-bøker i Norge. Men den store brikken er ennå ikke på plass, så nå får vi se om vi kan stirre regjeringen i senk og få dem til å få bort momsen på ebøker, sier administrerende direktør Fredrik Nissen i Gyldendal forlag.

Nissen har sittet i utvalget som har forhandlet fram avtalen med forfatterne.

Utsatte
Tidligere i år utsatte forlagene en felles e-boklansering fordi spørsmålet om momsfritak ikke er løst. Trykte bøker har hatt momsfritak siden 60-tallet, men fritaket gjelder ikke e-bøker, og regjeringspartiene er skeptiske til å endre momsreglene. Regjeringen har signalisert at det tidligst kommer noen avgjørelse om moms på e-bøker i statsbudsjettet for neste år, som legges fram i oktober.

– Forleggerne vurderer situasjonen fra måned til måned, men jeg kan si ganske sikkert at det ikke skjer noe før godt over sommeren, sier Nissen.

Forleggere og forfattere er bekymret for at moms på e-bøker skal gjøre de norske e-bøkene så dyre at de blir utkonkurrert av engelske e-bøker.

– Forbrukerne har i dag tilgang til engelskspråklige e-bøker til en pris vi ikke er i nærheten av å kunne konkurrere med, og hvor forbrukeren ikke betaler moms, sier administrerende direktør Per Christian Opsahl i Forleggerforeningen.

Forhandlet opp
Avtalen som nå er forhandlet fram om royalty gjelder for såkalte backlistbøker, altså ikke nye bøker. Bøkene må være ute av fastprisperioden, noe de blir 1. mai året etter at de er utgitt. Forfatterforeningen er svært fornøyd med avtalen.

– Når en vet at forlagene startet med å tilby sine forfattere 15 prosent, er det opplagt at forfatterne har vunnet på å bruke såpass lang tid på å framforhandle denne avtalen, sier leder Anne Otterholm i Forfatterforeningen.

Det er Den norske Forfatterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Forleggerforeningen som har fremforhandlet avtalen. Avtalen er en prøveavtale som varer ut 2012, men med mulighet for forlengelse.

Også Forleggerforeningen sier seg fornøyd med avtalen.

– Vi er glade for at vi har fått en avtale med de skjønnlitterære forfatterne. Det er viktig for oss for å kunne komme i gang med e-bøker. Nå er det momsspørsmålet som må løses, sier Per Christian Opsahl. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.