Norsk e-ordbok i sterk vekst

Clue er en av Norges mest brukte elektroniske ordbøker. Nå vil Anders Hansen i Clue ut globalt.

Clue er en av Norges mest brukte elektroniske ordbøker. Nå vil Anders Hansen i Clue ut globalt.

Mange bruker den elektroniske ordboka Clue i Norge, uten å vite at det er et helnorsk produkt som ble utviklet av Jan Nielsen i 1989 i samarbeid med fire, fem oversettere.

I dag har Clue 6.000 kunder og hevder å være den mest oppdaterte elektroniske ordboken i Norge. Man kan laste ned programmet gratis i 30 dager for demo. Selskapet med syv ansatte omsatte i fjor for 10,4 millioner kroner og har hatt en positiv bunnlinje over flere år.

Clue har bygget opp alle ordbokfiler selv. Foruten norsk–engelsk, norsk–tysk, engelsk–fransk, svensk–engelsk og engelsk–spansk, har Clue utviklet synonymordbøker for både norsk og engelsk.

Clue mener å ha gått forbi solide Kunnskapsforlaget på oppdateringer. Ifølge informasjonsansvarlig forretningsutvikler Anders Hansen skyldes dette utviklingen av spesialiserte fagordbøker.

– Clue har utviklet elektroniske ordbokfiler for fagord innen de fleste fagområder alt fra romfart, petroleum, børs, botanikk, forsikring, økonomi, jus og medisin, sier Hansen til digi.no.

Nettopp derfor er oljeselskapene gode kunder, både Statoil og Hydro. Med medisinske uttrykk går Clue ut med spesialkampanjer til medisinstudenter med tilbud om lisens i seks år for 800 kroner.

Clue oppdateres to ganger i året. I tillegg har Clue utviklet programmet Textran som oversetter store tekster fra engelsk til norsk med redigeringsmuligheter. I staben har Clue en amerikansk språkforsker som sikrer den grammatiske oppbyggingen. I am the greatest of all time, kommer dermed riktig ut som: Jeg er den største gjennom tidene.

Nå vil Clue ekspandere og har begynt å ansette flere folk. Tyskland, Spania og Frankrike er de første landene Clue ønsker innpass i.

Nysalget står i dag for mellom syv til åtte millioner, og oppdateringer for fem millioner.

Nettordbok- og nettleksikonansvarlig i Kunnskapsforlaget, Petter Egesund, stiller seg undrende til påstandene om at de skal være forbigått av Clue. Forlagets ordboktjenester Ordnett.no er etter hans mening større. Forlaget tilbyr også ordbøker på CD, men nettjenesten er avgjort mer populær.

– Vi har 80.000 registrerte private lisenser, og har i tillegg universiteter, høyskoler, NRK, aviser og forlag med flere som kunder. Statoil, som Clue nevner, er kunde hos oss. Vi opplever 60.000 søk daglig. 14 ordbøker ligger ute, blant dem Teknisk ordbok, den tykkeste på teknisk terminologi. Disse tjenestene oppdateres daglig, sier Egesund til digi.no.

Til toppen