Norsk elektronikk beskytter denne flaska mot forfalskning

Markedet til Thin Film Electronics skyter fart.

Norsk elektronikk beskytter denne flaska mot forfalskning
Bilde: ORV

BARCELONA (digi.no): Mange har tro på budskapet om å kunne trykke elektronikk i stedet for å etse den ut i silisium til langt høyere kostnad.

Forrige fredag skjøt en engelsk investor inn 42 millioner dollar, tilsvarende 364 millioner kroner i selskapet, som ifølge sjefen selv, Davor Sutija, nå leverer trykt elektronikk til 12 av de største selskapene i verden.

– Vi har lenge hatt en allianse med Xerox om trykket elektronikk. De har nå bestemt seg for å produsere over én milliard etiketter årlig, som skal brukes til å stoppe forfalskninger. Det er etiketter som koster mindre en 50 cent per stykke, men som betyr enormt mye for alle produsentene som blir utsatt for konkurranse fra falske produkter, sier Sutija.

Thin Film skal levere sin patenterte trykte hukommelse til Xerox. Det er ikke store minnet vi snakker om, men til slike formål holder det med mellom 7 og 36 bit.

Spesielt innen medisin og kosmetikk er forfalskning et gigantisk problem. Thin Film-sjefen trekker fram en flaske fin Cognac. Slike flasker kan koste hundrevis av dollar, selv om mange av dem fylles med billig innhold fra forfalskere.

– Vi har en avtale med verdens største selskap i alkoholbransjen og våre etiketter kan avsløre om flasken har blitt åpnet. Det er bare å holde en mobiltelefon med NFC (near field communication) mot etiketten, så forteller den om tilstanden og den tar deg til produsentens nettside for å informere om produktet. Er flasken åpnet, slik den normalt er hjemme, kan en sjekk på etiketten formidle et annet budskap som produsenten ønsker å meddele kundene sine, sier han.

Samme posisjon som ARM

Sutija mener Thin Film Electronics har klart å oppnå samme stilling som ARM har på prosessorer og som selger lisenser på design.

– Vi er i en veldig spesiell rolle i den nye industrien som er i ferd med å vokse fram. De som skal lage trykt elektronikk kommer til oss og kjøper vår design på hukommelse, sier han.

Selskapet har nå rundt 280 patenter. Det er det ikke mange andre norske selskaper som kan matche. Samtidig jobber de hardt for å etablere mer kompetanse i Norge og har samarbeid med Sintef, IFE og UiO.

NFC-vekst

Høyfrekvens RFID (radio frequency identification), det vil si NFC, er et marked Thin Film har stor tro på, og som de fikk et solid tak på gjennom oppkjøpet Kovio i USA for et par år siden.

– Jeg tror veldig mange produkter kommer til å være utstyrt med NFC-etiketter. Det sikrer produktene mot forfalskning og gjør at produsentene kan kommunisere direkte med forbrukerne. De fleste mobiler med Android har denne muligheten i dag, men Apple har indikert at de vil åpne for bruk av NFC, som de har i telefonene sine, til annet enn sin egen betalingsløsning i løpet av et år eller to, sier han.

Et bedre samfunn med trykt elektronikk

Sutija peker på at det produseres 120 milliarder silisiumbrikker årlig i verden. Det høres mye ut, men ikke i forhold til det store antallet produkter hver av oss kaster årlig. Vi kaster hver 2000 ulike ting hver årlig uten at vi har spesielt stor oversikt over hva det dreier seg om.

– Vi trenger å gjøre alle produkter smarte uten at det koster noe særlig ekstra. Det er det bare trykket elektronikk som kan gjøre. Da kan vi skape orden i den enorme avfallsstrømmen ved å bruke mobilene våre og bidra til et mye bedre samfunn. Fremveksten av slike smarte produkter forteller litt om hvor stort dette markedet kommer til å bli, tror han.

Additivt

For å trekke en parallell til all oppmerksomheten 3D-printing får, så peker han på at det å trykke elektronikk også er en additiv prosess. I motsetning til fremstilling av silisium som i stor grad handler om å fjerne material gjennom sage- og etseprosesser.

– Det å trykke elektronikken bruker mindre råstoffer og er mye mer miljøvennlig enn å fremstille den fra silisium. Og særdeles mye billigere. Dette skal ikke først og fremst erstatte elektronikk laget med silisium, men åpne et nytt marked der vi ikke bruker elektronikk. Og det er gigantisk, sier Sutija.