FORBRUKERTEKNOLOGI

Norsk forfatter kutter ut forlagene

Stein Møllerhaug distribuerer sin nyeste thriller gjennom eget nettsted og per e-post.

Svein Møllerhaug, kjent som både IT-sikkerhetsekspert og forfatter av datakrim, satser på å distribuere sin nyeste spenningsroman på egen hånd.
Svein Møllerhaug, kjent som både IT-sikkerhetsekspert og forfatter av datakrim, satser på å distribuere sin nyeste spenningsroman på egen hånd. Bilde: Per Ervland
3. mars 2011 - 14:02

Stein Møllerhaug, kjent norsk IT-sikkerhetsekspert og forfatter av spenningsromanene Cracker, Byteman og Muldvarpen – alle i genren «datakrim» – sier til digi.no at han har bestemt seg for å gjøre et eksperiment, og distribuere sin nyeste bok, Tors hammer, per e-post og gjennom eget nettsted.

    Les også:

Distribusjonen startet i helgen, gjennom e-post til utvalgte interesserte. Fra i dag er boka også tilgjengelig gjennom et eget nettsted, Steins bøker.

I tillegg til Tors hammer, er det satt av plass til ytterligere to bøker.

– Disse bøkene distribueres i PDF format for gratis nedlasting og privat (ikke-kommersiell) bruk. Forfatterens eventuelle inntekter er basert på donasjoner fra lesere, se betalingsalternativer nederst på siden. Boken kan gjerne kopieres og videresendes, men ikke endres. Det vil bli lagt ut nye versjoner dersom skrivefeil og liknende oppdages, heter det på nettstedet.

Møllerhaug krever ikke betalt for boka, men han oppfordrer til å sende en donasjon. Nettstedet gir flere betalingsalternativer: Paypal, bank og Visa-kort.

– Donasjoner er frivillige, og du bestemmer selv hvor mye du vil betale. De fleste vil bruke 20–30 timer på boken. En donasjon på 150 kroner betyr 4–5 kroner per time leseglede. Jeg skriver først og fremst for moro skyld. Men samtidig legger jeg ikke skjul på at antallet og størrelsen av donasjonene vil påvirke hvor raskt neste bok kan komme ut. Får jeg greit med donasjoner, kan jeg sette av mer tid til skriving. Det betyr kortere tid til neste bokutgivelse, sier Møllerhaug.

Han understreker at dette er et eksperiment.

– Dersom prinsippet med fri distribusjon og kopiering ikke fungerer, går jeg kanskje tilbake til tradisjonelle utgivelser og overlater utgivelse av e-bok til de tradisjonelle forlagene som synes å ha et noe avventende forhold til dette. Boken kunne selvsagt ha vært kryptert og jeg kunne ha implementert et nøkkelskjema, hatt kontroll med utsendelser og så videre i det uendelige. Men realistisk sett: Dette gir ingen reell sikkerhet. Førstemann som skriver ut boken og skanner den inn vil ha omgått alle realistiske sikkerhetstiltak, og jeg ville ha måttet hyre inn et kobbel med advokater til å ivareta mine interesser. Så jeg har en hypotese om at det enkle er ofte det beste. Dersom flertallet av leserne er ærlige, så blir dette en suksess og jeg kan konsentrere meg om å skrive nye bøker.

Møllerhaug sier han er innstilt på å tilfredsstille ønsker om spesialformat, som egen dedikasjonsside, andre skrifttyper og annen størrelse. Han ber også om å få tilbakemelding om tips til språkvask og korrektur. Boka har versjonsnummer, og vil bli oppdatert fortløpende på nettsted.

– Liker du boken, så send den til venner og kjente. Liker du ikke boken, så si meg hvorfor i en e-post, sier han.

E-postadressen er: mollerhaug@gmail.com.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.