Norsk gigantfusjon i programvare stanset av tidsnød

Fusjonene mellom Agresso og Visma er avlyst. De to selskapene trengte å få med seg Software Innovation, men disse sa nei. Trippelfusjonen kunne ha skapt en programvare-gigant med 1800 ansatte.

Fusjonene mellom Agresso og Visma er avlyst. De to selskapene trengte å få med seg Software Innovation, men disse sa nei. Trippelfusjonen kunne ha skapt en programvare-gigant med 1800 ansatte.

En storfusjon som kunne skapt en norsk programvaregigant er avlyst fordi Software Innovation sa nei. Dermed settes det foreløpig punktum for en fusjonsrunde som involverer store deler av den norske programvarebransjen.

I utgangspunktet var det bare kjent at Agresso og Visma forhandlet. Agresso offentliggjorde sitt ønske om å kjøpe Visma 24. mars etter at Visma sa nei til PC-Systemer. I etterkant viser det seg at Agresso og Visma også har forhandlet med det tredje børsnoterte programvareselskapet Software Innovation.

En fusjon mellom de tre selskapene ville skapt en gigant med 1800 ansatte og en omsetning i 1999 på rundt 1,8 milliarder kroner. Meningen var å skape et selskap som kunne levere komplette styringssystemer til små og mellomstore bedrifter. Agresso lager økonomisystemer for mellomstore bedrifter, mens Visma lager slike systemer for små bedrifter. Software Innovation lager systemer for dokumentadministrasjon.

- Agresso og Visma trengte Software Innovation på grunnen av de nye reglene for goodwill-avskrivning, forteller Knut Rønning, finansdirektør i Agresso til digi.no. Dersom det ene selskapet er større enn det andre, blir differansen goodwill fordi programvareselskaper stort sett ikke har så mye egenkapital. Goodwill må avskrives og ville gitt stor regnskapsmessig effekt, forklarer Rønning.

Det ville med andre ord blitt svært vanskelig å oppnå plusstall i flere år fremover uten Software Innovation.

- Derfor arbeidet vi med en større løsning. Sammen med Software Innovation hadde vi unngått goodwill-problemet, med Software Innovation var ikke modne.

- Jeg kan bekrefte at det var vi som sa nei - tiden ble for knapp innen den fristen Agresso og Visma hadde satt, sier Aage Østerstrøm, finansdirektør i Software Innovation til digi.no. Det var bare tiden som ble for knapp - vi er ikke negative til Agresso eller Visma og jeg kan ikke utelukke diskusjoner i fremtiden, påpeker han.

Til toppen