JUSS OG SAMFUNN

Norsk gullfisk risikerer å bli Hollywood-stjerne

Etter at BBC fattet interesse for Startsidens virkelighets-TV show, har gullfisk-dramaet blitt stunt-oversatt til flere språk. Nå frykter redaktøren reaksjonene fra japanske kikkere.

Therese Werenskiold
27. nov. 2000 - 16:25

ABC Startsiden lanserte Tanken for et par uker siden. Tanken er et virkelighets-TV prosjekt som skulle ta innersvingen på de virkelige virkelighets-TV prosjektene. Og det har Startsiden lyktes med. Tanken har virkelig slått an, ikke bare i Norge.

Britiske BBC er blant de som har fattet interesse for gullfiskene som følges time for time der de svømmer rundt i tanken sin på jakt etter ære og berømmelse.

Startsidens redaktør Ernst Larsen forteller til digitoday.no at de har brukt et oversettelsesprogram slik at de dramatiske hendelsene i Tanken kan følges på flere språk. Blant annet er fiske-dramaet oversatt til japansk og portugisisk.

Fra portugal har Larsen fått tilbakemeldinger som tyder på at teksten er "ganske frekk". Han gruer seg til tilbakemeldingene fra Japan strømmer inn. - Vi har virkelig ikke peiling på hvordan oversettelsen fungerer, eller hva som er blitt utfallet av den, sier han spøkefullt.

På den annen side.. Japanere er kjent for å like fisken død...

Naturligvis er han stolt over at konseptet har blitt tatt så varmt imot i utlandet. Larsen legger samtidig vekt på at selvom konseptet ikke er kommersielt, var det godt timet, og trafikken får et solid og velfortjent løft.
BBC Online skriver i en artikkel at den norske portalen har tatt virkelighets-TV til nye høyder.


Det er jo i seg selv ganske artig at BBC omtaler et lite norsk akvarium med fire norskfødte fisker. Én er allerede stemt ut, perleguramien Oddvar, som forøvrig oppførte seg bøllete, og snart står enda en av fiskenes skjebne for tur. I skrivende stund ser det mørkt ut for Klaus...

De utstemte fiskene blir sendt til et "hemmelig sted", dog ikke toalettskålen der mange andre gullfisker ender sine dager.

Larsen sier til BBC at premien til vinnerfisken ikke er bestemt enda. - Dersom vi gir vinneren for mye mat, dør den jo...

Opprinnelig trodde Startsiden at tittelen "Årets fisk 2000" var tilstrekkelig som premie, men dette tar redaktøren nå voldsom selvkritikk på.

Det er klart at vinneren skal få en skikkelig premie, kan man nå lese på sidene til Tanken. Og det er opp til seerne å bestemme premien. De foreløpige alternativene er et eget skipsvrak (selvsagt av sjørøver-typen), en kjæreste (en fisk til av samme art), frihet (fisken blir sluppet fri i det landet den kommer fra), eller ti tusen blanke kronestykker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.