Norsk Internett-boks tar i bruk Opera

Den norske "sofa-PC-en" Freepad kommer på markedet til høsten, ifølge produsenten Screen Media, som har alliert seg med et annet norsk selskap på programvaresiden; Opera Software.

Freepad fra Screen Media er en kombinert, trådløs enhet for telefoni og Internett-tilgang. Enheten tar i bruk en spesialversjon av et annet norsk produkt, nettleseren Opera fra Opera Software. Morten Rolland, sjefutvikler i Screen Media, forteller at selskapet egentlig er en litt utypisk Opera-kunde, siden det kun er Opera-motoren som tas i bruk. Selve brukergrensesnittet utvikler Screen Media selv.

Les også:

Noe av det som er mest spesielt med Opera for Freepad er at nettleseren ikke har rullelinjer (scrollbars). I stedet kan brukeren kunne skyve sidene opp eller ned, samt til siden, ved å bevege fingeren over skjermen, som har en oppløsning på 800 x 600 punkter. Rolland forteller at Opera Software opprinnelig var svært skeptiske til å utvikle en nettleser for Nano-X, men at selskapet i dag "er virkelig ivrige".

Nano-X er et vindusgrensesnitt Screen Media er med på å utvikle og som benyttes på Freepad-enheten.

Freepad er i utgangspunktet bare utstyrt med én knapp, av/på-knappen. All navigering og kontroll foregår på den trykkfølsomme skjermen. Men enheten er også utstyrt med et USB-grensesnitt hvor blant annet et tastatur, digitale kameraer og alt mulig annet USB-basert utstyr kan tilkobles.

Screen Media regner med at Freepad vil kunne komme på markedet allerede i august, men målet er å nå julehandelen. Prisen er foreløpig ikke klar, men siden det i første rekke er snakk om et produkt for konsumentmarkedet, må prisen holdes nede.

Tor Martin Uv, produktdirektør i Screen Media, forteller at det i dag er dyrt å lage noe billig. Freepad skal i utgangspunktet ha 16 MB med minne, men så små minnebrikker er i dag vanskelig å få tak i.

- Det er ikke umulig at det vil være rimeligere å levere maskinen med bedre spesifikasjoner, sier Uv

Prosessoren i Freepad er en Geode-brikke fra National Semiconductor, tidligere kjent som MediaGX fra Cyrix. Ytelsen til brikken skal tilsvare en 180 MHz Pentium-prosessor. Kanskje ikke så mye i dag, men tilstrekkelig for å drive en nettleser, forteller de to Screen Media-karene.

Screen Media har også vært i samtaler med Transmeta, men ifølge Rolland kom Crusoe-prosessoren for sent på markedet til at den vil kunne benyttes i den første utgaven av Freepad.

Enheten er forøvrig utstyrt med en flashdisk på 8 eller 16 MB, en smartkortleser, samt en USB-port for å koble til alt fra et vanlig tastatur til skrivere. Men målet er å gjøre Freepad så trådløs som mulig.

Batterikapasiten er på mellom 1,5 og 2 timer, men det vil også komme et større batteri som dobler denne kapasiteten. Oppstartstiden skal etter hvert komme ned mot ett sekund.

- Målet er å fjerne så mange hindringer for bruken som mulig, sier Uv.

- Ikke minst er det meningen at mennesker uten PC-kunnskaper skal kunne ta i bruk enheten, understreker han.

Enheten, som altså i tillegg til å være en bærbar nettleser også er en trådløs telefon, vil ha en rekke funksjoner som skal gjøre tjenester som i dag er litt vanskelig tilgjengelig, enklere å bruke. Dette inkluderer for eksempel overføring av samtaler. På Freepad vil dette kun kreve et par intuitive tastetrykk.

Enheten vil også være utstyrt med en telefonbok som sammen med anropsloggen kan vise for eksempel navnet på hvem som har ringt brukeren og ikke fått svar (det vil si hvis telefonnummeret det ringes fra er registrert i telefonboken). Også andre tjenester vil det være mulig å lage hurtigtaster for, ikke minst i samspill med et smartkort.

Den trådløse teknologien Freepad benytter er DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication). Brukeren vil da ha en basestasjon tilknyttet ISDN som Freepad-en kommuniserer med. Basestasjonen kan også kommunisere med separate, trådløse DECT-telefoner.

Freepad vil være en direkte konkurrent til Ericssons kommende skjermtelefon som også benytter Opera som nettleser.

;