Norsk IT-forhandler dømt for piratsalg

En norsk IT-forhandler er dømt til 140.000 kroner i erstatning for å ha solgt PC-er med forhåndsinstallert piratkopiert programvare.

Den dømte er Ole Gunstad. Han står bak en rekke enkeltmannsforetak, blant dem PC-Engros, PC Direct, Cintech, Kontor & Data og PC Salg & Service, heter det i en pressemelding fra BSA Norge, en avdeling av den internasjonale antiprogramvarepiratforeningen Business Software Alliance.

Piratsaken mot Gunstad har røtter tilbake til august 1998 da en kunde tipset BSA om en bærbar PC som PC-Engros hadde solgt med ulisensiert forhåndsinstallert programvare. Forholdet ble anmeldt, og utløste flere tips om tilsvarende forhold.

- Gunstad møtte ikke opp i Forliksrådet da saken skulle behandles der. Han fikk følgelig en uteblivelsesdom for brudd på åndsverkloven og må betale 140.000 kroner i erstatning. Han er tidligere bøtelagt for bedrageri, hevder BSA-leder Eilert Hanoa til digi.no.

Hanoa frykter at Gunstad fortsatt kan tenkes å være aktiv på markedet, og ber folk sjekke at de får lisensiert programvare på sine PC-er.

BSA peker på at piratkopiering ikke bare går ut over programvareleverandøren, men også bedragerens kunder.

- De kjøper varene til full pris, men mottar et produkt uten gyldig lisens. Forhandlerne stikker mellomlegget i lommen. Manglende lisens utsetter kunden for risiko. De får ikke samme rettigheter når det gjelder reinstallasjon etter datakræsj, oppgraderinger og service, og de blir mer utsatt for virusangrep. Bedrifter kan oppleve mer nedetid og større sannsynlighet for datainnbrudd når en bruker piratkopiert eller ulovlig nedlastet programvare, heter det i pressemeldingen.

Hanoa peker på at sikkerhetsoppdateringer på populær programvare som Microsoft Windows og Microsoft Office er utilgjengelige for de som ikke har aktiv lisens.

- Etter hvert som tiden går, får man ikke fulgt med når sårbarheter oppdages og tettes, og man utsettes for stadig større risiko.

Til toppen