Norsk IT-plattform rykker inn i Sverige

Kapret store deler av nytt marked i Norge. Nå starter eksporten til utlandet.

Norsk IT-plattform rykker inn i Sverige
IT-EKSPORT: Adm.dir Anders Ericsson i Jämtkraft (midten venstre) etter signeringen med adm.dir Thomas Pettersen fra Embriq (midten høyre). Løsningen omfatter drift og analyse av drøyt 60.000 svenske strømmålere. Bilde: Thomas Pettersen

Hafslund solgte nylig sitt gamle IT-driftsselskap Embriq til svenskeide Rejlers. De har allerede kapret store deler av et helt nytt marked i Norge, som åpner seg ved digitaliseringen av strømnettet.

Alle husstander skal få smarte strømmålere (AMS) de neste årene. Embriq har laget et sentralsystem som heter Quant, for drift og analyse av datastrømmen fra disse.

Bakgrunn: De smelter sammen IT og elkraft. Ser store muligheter

IT-eksport

Den norskutviklede IT-plattformen, som er basert på Oracle-teknologi, er nå solgt inn til kraftselskapet Jämtkraft fra Jämtland. Dette er det første uttaket fra en rammeavtale Embriq vant i sommer med Värmek, et svensk innkjøpssamarbeid med 144 medlemsbedrifter fra kraftsektoren.

Selve leveransen omfatter «bare» 63.000 målepunkter. Avtalen er følgelig langt ifra den største selskapet har sikret seg. Det er gode penger her, men symbolverdien ved første gangs eksport av teknologiløsningen til utlandet er desto større.

Slik tolker vi Embriq-sjef Thomas Pettersen, som til digi.no forteller at avtalen har en verdi på 20 millioner kroner.

– Quant blir definitivt en eksportartikkel, medgir han. – IT-plattformen er utformet slik at den er egnet for kraftselskaper i hele verden, egentlig. Så har vi gjennom vår nye eier Rejlers nå et nordisk fokus i første omgang. Først Sverige og Finland, men særlig også Tyskland og lenger ned i Nord-Europa er på radaren nå, sier Pettersen.

Vant også milliardkontrakt: Storeslem for Embriq

Ifølge ham gjenstår det bare to kontrakter i Norge de mener er interessante for dem. Selskapet oppgir å ha sikret seg 70 prosent av markedet for norske målepunkter.

Sverige, Finland og Tyskland

– Derfor blir det en pause i Norge, alle skal skru opp målere og få AMS-pålegget (myndighetene har bestemt at AMS innføres i alle landets husstander innen utgangen av 2018, red.anm.) implementert. Dermed kommer vi til å øke vår innsats kraftig i det svenske og finske markedet. Dette med å eksportere teknologien nedover i Nordeuropa og Tyskland spesielt er veldig interessant.

Pettersen fremholder at løsningen er laget for å takle eller skaleres opp til langt større nettselskaper enn det som finnes i Norge.

– Når større markeder åpner seg, så møter dere vel også større konkurrenter?

– Det har vi gjort gode forberedelser på. Vi har vel funnet vår plass i verdikjeden, kan du si. Det handler om å samarbeide med de store aktørene. For eksempel SAP som er store på ERP. Deres produkter har en nært tilgrensende funksjon, men vi har utviklet en sterk spissing rundt instrumentering av nett, som de ikke har. Vi klemmer oss på en måte inn i mellom, sier Thomas Pettersen i Embriq.

Størst på smart grid: Oppkjøpet av Hafslunds IT-selskap gjør dem til en kjempe

Lyse valgte samme leverandør for 140.000 hjem

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.