KARRIERE

Norsk IT-samarbeid med India

India er i sterk vekst og kan ifølge UD bli et viktig samarbeidsland for Norge framover.

digi.no har lenge omtalt IKT-bedriftenes tjenesteutsetting eller «outsourcing» til India. Ordet har blitt et skjellsord i USA som frykter tap av flere millioner arbeidsplasser til høyt utdannet arbeidskraft i India.

Nå ser også Norge til India. Utenriksdepartementet er i ferd med å utarbeide en handlingsplan for politisk, økonomisk, miljømessig og kulturelt samarbeid med India.

Flere norske IKT-selskaper har etablert gode forbindelser med India. Internasjonale selskaper som IBM, Intel, Texas Instruments, CSC, HP og Accenture har allerede flyttet IT-tjenester til India.

    Les også:

Det indiske markedet har utviklet seg med stormskritt, og inderne har ifølge Aftenposten sagt nei takk for fortsatt uhjelp fra Norge. Inderne har snudd tvert og definerer seg nå selv som medlemmer av «sjefsklubben» i verdensklassen.

Den nye handlingsplanen vil legge vekt på utveksling av spisskompetanse på energi, IT, fisk og sjøfart.

Tjenester som flyttes til India kan være alt fra egen IT-utvikling til call-sentre. Amerikanske selskaper har uttalt at besparelsen ved å flytte IT-funksjoner ut til Inda vil være opptil 50 prosent av de totale IT-kostnader. Prisforskjellen mellom tilsvarende amerikanske og indiske tjenester er i regelen 3 til 1 eller i verste fall 12 til 1.

Antall IT-jobber som «utflyttes» vil øke dramatisk. Ifølge analyseselskapet Forrester Research vil mer enn 3,3 millioner tjenesteytende jobber bli «utflyttet» i løpet av de neste 15 årene. McKinsey antar at 1,1, millioner IT-relaterte jobber vil gå til India innen 2008. Antallet systemutviklere i India vil øke fra 270.000 i 2000 til 850.000 i 2006.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.