Norsk IT-selskap lar alle gi ut egne bøker - raskt og billig

Nå nærmer det seg 'gjennombrudd' for det lille norske programvareselskapet Kolofon. Forlagsbransjen har lenge vært skeptiske til selskapets forretningsidé, og Kolofon har slitt med å hente penger.

Det begynner endelig å løsne for det lille selskapet Kolofon AS. De tre ansatte har hatt planene klare lenge, men det har ikke vært lett å hente inn sårt trengt kapital i et inntørket investormarked den siste tiden.

Det er Morten Hjerdes programvareselskap Hjerde Elektronisk Publisering AS (HEP) som har utviklet programvaren Kolofon bruker for å la folk raskt og enkelt og billig trykke sine egne bøker.

Naturlig nok har det her oppstått interessekonflikter i og med at HEP igjen eies av Kunnskapsforlaget som igjen eies av Aschehoug og Gyldendal.

Hvert år refuseres tusenvis av bøker, og nå kan hvem som helst kan bli forlegger for en billig penge. Men grunnen til at forlagene har vært skeptiske er at elektronisk publisering og bruk av ny teknologi forkorter verdikjeden (forfatter - forlag - trykkeri). Dersom verdikjeden skal forkortes med ett ledd, vil forlagene gjerne selv ta del i digitaliseringen. Forlagsbransjen frykter for at andre skal komme å ta sin del av kaka, og vil ikke at andre aktører skal blande seg.

Det er Aftenposten som i dag melder at Kolofons konsept snart er klart. Fra 1. februar skal alle kunne gi ut bøker. Det koster ikke så mye mer enn en vanlig bok, og to dager etter at et hvilket som helst dokument er levert Kolofon, skal boken dumpe ned i postkassen din.

Kolofons nettsider finner du grundig informasjon om hvordan teknologien fungerer.

I tillegg til å tilby trykte bøker ved hjelp av Print-on-Demand, er bøkene selvsagt også tilgjengelige elektronisk. Tekstene som leveres til Kolofon gjøres om til de formatene forfatteren ønsker at verket skal være tilgjengelig i. Dette kan for eksempel være PDF tekstdokumenter eller e-bok for håndholdte elektroniske lesere (Pocket-PC, Palm, Rocketbook).

Print-on-Demand (PoD) er en teknologi for digital trykking av bøker. Mens vanlig boktrykk forutsetter store minimumsopplag, kan man ved hjelp av PoD trykke ned til ett enkelt eksemplar. Kvaliteten vil være som for en hvilken som helst annen bok med mykt omslag (paperback). Kolofons trykkeripartner vil tilby PoD i alle de skandinaviske land.

Til toppen