BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk kompetansesenter for fri programvare

IKT-Norge og Kommunenes Sentralforbund vil etablere et Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare.

13. feb. 2006 - 09:35

Etter IT-konferansen eSAM til Kommunenes sentralforbund (KS) er det lansert et forslag om å etablere et Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare

Bak forslaget står Buskerud Fylkeskommune, Rådet for Drammensregionen, Høgskolen i Buskerud, Troms fylkeskommune, Kommunenes Sentralforbund og IKT-Norge.

I en pressemelding viser forslagsstillerne til Soria Moria-erklæringen der det heter at Regjeringen vil «stimulere til næringsutvikling og offentlig bruk av åpen programvare». De mener et slikt senter vil være et viktig ledd i å nå dette målet, og Regjeringens viktigste virkemiddel for å lykkes med å få offentlig sektor til å ta i bruk fri programvare.

Det legges opp fire sentrale oppgaver for senteret:

  • Bidra til økt vekst og næringsutvikling i IKT-bransjen.
  • Bidra til økt trygghet i markedet knyttet til anvendelse av fri programvare
  • Bidra til økt forskning og utvikling, og etablering av kompetanseutviklingsprogrammer
  • Bygge et landsdekkende nettverk

Senteret tenkes etablert i Drammen og Tromsø.

Forslagsstillerne viser til analyseselskapet Gartner som venter en åttedobling av markedet for fri programvare 2004 til 2009. Andelen fri programvare antas å vokse fra 5 prosent til 19 prosent av det totale markedet. Senteret skal bidra til kompetanseutviklingen som er forutsetningen for slike forventninger.

Tilsvarende sentre er etablert i Finland, Nederland, Irland og Storbritannia. Danmark etablerer et tilsvarende senter i april 2006. Nasjonalt senter for fri programvare vil i denne sammenheng være det naturlige bindeledd mot slike nettverk i Europa og internasjonale nettverk forøvrig.

Forslaget skal legges ut på KS-portalen friprogramvare.org.

KS har som mål at alle kommuner og fylkeskommuner i løpet av 2007 skal ha vurdert bruk av åpen kildekode i sine styringsdokumenter for IKT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.