BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk konferansesystem for enhver telefon

Norske Gemini har laget et system som kan omdanne enhver telefon, også mobil, til en høyttalende konferansetelefon.

18. juni 2003 - 12:16

Trondheim-selskapet Gemini Communication beskriver seg selv som en utvikler og markedsfører av "telekommunikasjonsprodukter basert på avansert infrarød overføringsteknologi samt åpen dupleks og ekkokanselleringsteknologi". Konferansesystemet Eclipse utnytter disse teknologiene, og framstår på mange måter som et Columbi egg.

For en utenforstående skulle det ikke by på problemer å gjøre en telefon til en konferansetelefon ved å kople til en ekstern høyttaler og mikrofon. Problemet er at lyd er i seg selv et fenomen som undergraver slike enkle løsninger. Det er nødvendig med interne finesser for å hindre ekkoer og selvforsterkende mikrofonhyl, og for å la folk prate i munnen på hverandre uten ødelegge konferanseforbindelsen. Det er dette Gemini mener med "åpen dupleks og ekkokanselleringsteknologi".

Elektronikken som bærer denne teknologien er behørig skjult i en slags avrundet pyramide med en høyde på 12 centimeter, med betjeningsknapp, høyttaler og mikrofon. Denne boksen kan koples til enhver telefon, analog eller ISDN, kablet eller trådløs (DECT), også mobiltelefoner med uttak for "handsfree"-utstyr, samt IP-telefoner og PC-er. Den kan trekke strøm fra det vanlige nettet eller fra en egen batteripakke. For å få et lydnivå tilpasset den enkelte telefonen, må du justere et par hjul på enheten. Den korrekte innstillingen leses fra en tabell over vanlige telefoner. Hjulene dreies ved hjelp av en medfølgende skrutrekker.

Rune Bjåland som demonstrerer Eclipse for redaksjonen, har ingen problemer med å koble den til verken min fasttelefon eller min mobil. Forsøkene, selv i det støyende redaksjonsmiljøet, er fullt ut tilfredsstillende. Vi behøver ikke vente til partneren er ferdig med å snakke, og vi merker heller ikke noe til det vanlige fenomenet at den første stavelsen fra et nytt innlegg virker merkelig kort. Lydkvaliteten er selvfølgelig langt unna den til Polycoms spesialmodell med lyd i sju oktaver, men det er da heller ikke Geminis hensikt å konkurrere i det sjiktet.

    Les også:

For å dekke konferansebord er det anbefalt å utvide med systemets trådløse satellitter. Det er her Geminis infrarød-teknologi kommer inn, i tillegg til fjernkontrollen som lar deg løpende justere lydnivået.

– Fordelen med infrarød forbindelse i systemet, er at du ikke forstyrrer konferansesystemet i naborommet. Rekkevidden er fire til fem meter. Satellittene slår seg selv av og på etter behov, og skal kunne kommunisere selv om det ikke er klar sikt mellom dem.

Bjåland mener overgang til "trådløs bedrift" der medarbeidere utelukkende utstyres med mobiltelefon, innebærer gode markedsutsikter for Eclipse.

– Vi er de eneste som kan tilby full dupleks konferansetelefon som folk kan bruke mot mobiltelefon og sette opp hvor de måtte være.

Eclipse er priset fra 4600 kroner, til 15.000 kroner for et system med to trådløse satellitter.

Gemini har internasjonale ambisjoner.

– Vi har en forhandler i Frankrike, som også selger Polycom-systemer. Han profilerer Eclipse for små møterom og for konferansesystemer der man skal nå selgere på GSM. I slike tilfeller er det ikke noe poeng med dobbel båndbredde i lydgjengivelsen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.