BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk kunnskapsteknologi til Benelux

En stor nederlandsk distributør har opprettet et eget datterselskap for å spre kunnskapsteknologien Corporum fra det norske selskapet CognIT.

5. okt. 2001 - 13:44

CognIT AS fikk sitt store kommersielle gjennombrudd i september da Norsk Hydro foretrakk dem framfor den internasjonale konkurrenten Autonomy for å etablere et skreddersydd verktøy for kunnskapsledelse i metalldivisjonen.

Da var CognIT for lengst anerkjent i internasjonale forskningsmiljøer, blant annet som norsk deltaker i EUs kunnskapsprosjekt On-To-Knowledge.

Nå er CognITs første internasjonale distributøravtale et faktum. Det nederlandske selskapet LP Holding, som ellers er ekspert på konferansesystemer, har opprettet et eget datterselskap, BeeInformed for å spre CognIT-produkter i Benelux-landene.

- Det kan synes pussig at vi har valgt LP Holding, sier CognITs markedssjef Kristin Dahl til digi.no. - Poenget for oss er at de har et utstrakt kontaktnett, og at de har opprettet et eget datterselskap for våre produkter.

CognIT og Autonomy har vidt forskjellige angrepsmetoder for å oppnå rask gjenfinning av ønsket informasjon fra en database eller en samling digitale dokumenter. Autonomy bygger utelukkende på gjenkjenning av mønstre på byte-nivå, og er uavhengig av hvilket språk dokumentbasen er skrevet i. CognIT bygger på maskinelle analyser av innhold og grammatikk, slik at Corporum må skreddersys ett og ett språk.

- Vi brukte fire år på å lage den engelske utgaven, sier Dahl. - Når den var i havn, tok det fire måneder å lage den norske. De nyeste utgavene gjelder tysk og svensk, det tok fire uker å lage hver av dem.

Samarbeidet med BeeInformed innebærer at Corporum skal tilrettelegges for dokumentsamlinger på nederlandsk og fransk. Et annet språk CognIT ser på, er arabisk.

- Vår kunnskapsteknologi gjør bedrifter mer produktive og mer effektive, sier Dahl. - En intern undersøkelse hos Hydro avslørte at ingeniørene i metallavdelingen brukte gjennomsnittlig to timer hver dag for å lete opp informasjon. Pilotprosjektet vi kjørte hos dem viste at vi kunne gjøre all slik informasjon umiddelbart tilgjengelig.

24. og 25. oktober avholdes konferansen Knowledge Management - Hvordan dyrke frem en lærende organisasjon på Aker Brygge i Oslo. Her vil en rekke store norske brukere av kunnskapsteknologi, både CognIT-kunder og andre, gjøre rede for sine erfaringer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.