Norsk lue mot mobilstråling

Nyhet for de som frykter skadelig stråling fra mobiltelefonen: En norsk baseball-lue som skjermer for radiostrålene.

Ifølge Reuters inneholder mobillua et tynt metallag som reflekterer nesten 100 prosent av radiobølgene bort fra hodet samtidig som lyden greit passerer gjennom materialet. Herligheten skal koste 385 kroner.

- Lua har innvevd et tynt lag med sølvtråd i klaffen som kan brettes ned over øret som telefonen holdes mot, forteller Walter Kraus som leder Handy-Fashion, selskapet som produserer hodeplagget, til Reuters.

Mobillua er ikke tyngre enn en vanlig cap, som kommer i to farger: rød eller svart. Du kan ta en titt på lua på disse nettsidene.

I løpet av de siste årene er det blitt publisert en rekke internasjonale forskningsrapporter om mobilbruk og eventuelle skadevirkninger, men konklusjonene spriker. Mens noen forskningsrapporter indikerer at mobilstråling kan stimulere til fremvekst av svulster, i hvert fall hos mus, konkluderer andre med at GSM-telefoner bare fører til kortvarig oppvarming av områder rundt øret og at alvorlige skader ikke er påvist.

Svenske forskere har tidligere funnet ut at langvarig bruk av de gamle NMT-telefonene ga økt fare for utvikling av kreft i hjernen, mens en dansk studie av 400.000 mobilbrukere ikke fant noen grunn til å slå kreftalarm.

Professor Peter Pauli ved det tyske forsvarsuniversitetet forteller til Reuters at tekstiler av fint vevet metall - som sølv eller kopper - vil kunne filtrere bort rundt 95 prosent av strålingen fra dagens GSM-telefoner.

Et utvalg helseundersøkelser:

Til toppen