Norsk metall i ny iPhone

Hydro endelig tatt inn som Apple-leverandør.

Norsk metall i ny iPhone
(Bilde: Norsk Hydro ASA)

Hydro endelig tatt inn som Apple-leverandør.

Den norske aluminiumsgiganten Norsk Hydro skal være en av leverandørene av aluminium til den nye iPhone5. Da iPhone 4 ble lansert var det i en aluminiumramme, noe som også har blitt videreført i den nye telefonen. Dessuten er baksiden av den nye iPhonen bygget i aluminium.

Hydro har etter det digi.no kjenner til ikke vært en av leverandørene til Apple tidligere, men skal ifølge Dagens Næringsliv ha blitt valgt ut denne gangen. Men selskapet selv vil ikke kommentere noe om en eventuell avtale med verdens største IT-selskap. Hverken til Dagens Næringsliv eller til digi.no ønsker selskapet å kommentere noe som helst rundt dette.

Det skal være Hydros fabrikker i Østerike og Spania, nærmere bestemt Hydro Nenzing og Hydro La Rocha, som står for produksjonen. Her blir metallet ekstrudert slik at de får den formen Apple trenger. Dette er en prosess hvor en bestemt aluminiumslegering blir varmet opp og presset slik at det får den form den skal ha.

Selve aluminiumet som brukes i Hydros østeriske og spanske anlegg er i all hovedsak hentet fra Hydros norske smelteverk, hvor Sunndal er det største anlegget. Dette er det største anlegget i Europa for produksjon av primæraluminium og har en årlig produksjon på 400.000 tonn. At det er metall fra dette, eller et av de andre norske aluminiumsverkene til Hydro i Norge, i den nye iPhone 5 er med andre ord ganske stor.

Det har lenge vært spekulert i at Hydro og Apple har hatt forretningsmessige forbindelser. Apple var tidlig ute med å bruke ulike alu-konstruksjoner i sine produkter, og har vært langt fremme på å utvikle og benytte ulike legeringer til ulikt behov. Dette er også et område hvor Hydro er langt fremme.

Blant annet gikk det et rykte i fjor om at Steve Jobs skal ha besøkt Hydros anlegg i Norge for å få en detaljert gjennomgang av Hydros virksomhet. Det lyktes aldri digi.no å få dokumentert påstandene, og vi skrinla det som høyst usikkert at Jobs faktisk møtte ledere i den norske aluminiumsgiganten.

    Les også:

Til toppen