Norsk mobil-tv er på lufta

Se hvem som får glede av prøvesendingene.

Norsk mobil-tv er på lufta

Se hvem som får glede av prøvesendingene.

Vil Norge ha fjernsyn på mini-skjermer? En toårig prøvedrift med Mini-TV er nå i gang.

Selskapet Norges mobil-TV AS (NMTV), etablert 13. august 2008, startet fredag et vel to år langt arbeid for å finne ut hvordan såkalt mini-TV best kan drives i Norge.

Kulturminister Trond Giske (Ap) markerte den offisielle åpningen av prøvedriften, som i første omgang vil dekke Oslo-distriktet.

    Les også:

Sendefrekvensene i VHF-båndet ligger ifølge selskapet så lavt at det er enkelt og billig å nå store områder, noe som er en fordel for et land som Norge. Men det gjenstår blant annet å teste ut teknologien, måle interessen blant publikum og finne ut hvilke innholdspreferanser de har. Dessuten må kostnader og betalingsvilje hos kundene utredes.

Den foreløpige sendetillatelsen for NMTV gjelder til 30. juni 2011.

Virksomheten er etablert av NRK, TV 2 og MTG/TV3. Det er valgt en europeisk utviklet teknologi - DMB (Digital Multimedial Broadcasting) - som gjør det mulig å kringkaste ulike typer innhold som TV, radio, bilder, tekst og filer. Det kreves en egen mottaker, som for eksempel mobiltelefoner, håndfrisett, multimediespillere, GPS-er og USB-pinner.

Fakta om MiniTV i Norge

  • MiniTV skal drives av Norges mobil-TV AS (NMTV), som ble stiftet 13. august av tre likestilte eiere NRK, TV 2 og MTG/TV3.
  • Formålet er å sende TV til små skjermer, som blant annet mobiltelefoner, håndfrisett og multimediaspillere.
  • Prøvesending ble innledet fredag 15. mai 2009, og i første omgang har selskapet konsesjon til å sende DMB (Digital Multimedia Broadcasting) i VHF-båndet til 1. juli 2011.
  • Intensjonen med prøvesendingene er å finne ut hvordan TV til små skjermer best kan drives i Norge.

(©NTB)

    Les også:

Til toppen