Norsk nettleksikon skremmer dansker

Danske Gyldendal har gått i tenkeboksen etter at norske leksikon foreløpig ser ut til å bli en flopp på Internett.

Den danske avisen Politiken skrev i forrige uke at det fortsatt er uklart om danskene tar det 20 bind store leksikonet ut på Internett, slik Kunnskapsforlaget har gjort i Norge.

Hovedsårsaken skal være at nettsatsingen i Norge er i ferd med å slå bunnen ut av kassen på Aschehoug og Gyldendal Norsk Forlag som sammen eier Kunnskapsforlaget.

Mot slutten av dette året kommer det 20. og siste verket i Den Store Danske Encyklopædi som den kalles i Danmark og foreløpig har ikke Gyldendal Dansk Forlag tatt noen stilling til verken CD-ROM/DVD-utgave eller online-satsing.

- De norske erfaringene innebærer at vi ikke går på nettet, hvis vi risikerer å tape så mye penger. Vi går ikke en gang ut med en nettutgave på de vilkår som er på nettet i dag, sier sjefredaktør Jørn Lund til Politiken.

Problemet blant nettbrukerne i dag er forventningene om gratis innhold på nettet; man er rett og slett ikke villig til å betale rundt 500 kroner i årsavgift for å få et online-leksikon. Derfor mener de norske forlagene at staten bør finansiere et nasjonalt nettleksikon til glede for alle nordmenn.

- På grunn av dett, innser vi at vi ikke kan greie oppgaven på egen hånd. Vi må ha noen sikre partnere om vi skal lykkes, og vi har allerede kontakt med flere interessenter, hevder Lund overfor Politiken.

Han sier det uansett ikke blir aktuelt med et nettleksikon før om 2003. Han må i løpet av de nærmeste to årene dermed sikre at mellom 12 og 15 personer dedikeres til å sette i gang nettprosjektet som er kostnadsberegnet til 30 millioner danske kroner i året.

Til toppen