Norsk nettnemnd vil skape debatt

Fra i dag kan du klage Internett-innhold til en egen nettnemnd. - Et av våre viktigste mål er å skape debatt og offentlig diskusjon om god nettskikk, sier lederen for den norske nettnemnda.

Fra i dag kan du klage Internett-innhold til en egen nettnemnd. - Et av våre viktigste mål er å skape debatt og offentlig diskusjon om god nettskikk, sier lederen for den norske nettnemnda.

I ettermiddag foretar kulturminister Ellen Horn den offisielle åpningen av nettnemnda, en instans på fem personer som skal gi folk et sted å henvende seg til hvis de oppdager tvilsomt innhold på Internett.

Nettnemnda skal forsøke å håndheve etiske regler på Internett og vil både se på nettsider som bryter loven og tilfeller hvor folk føler seg uthengt eller på andre måter reagerer på nettinnhold.

digi.no har siden 1998 skrevet at opprettelsen av et slikt råd for internettetikk har vært i emning.

Det er IKT-Norge og aksessorganisasjonen Internettforum som har fastsatt et sett med regler. Selve nemnda består av fem personer, ifølge NTB.

Tre av de fem jobber ved Universitetet i Oslo (UiO) og den mest kjente som sitter i nemnda er Gisle Hannemyr som til daglig er stipendiat ved Institutt for Informatikk.

Men det er en professor ved avdelingen for forvaltningsinformatikk, Dag Wiese Schartum, som leder gruppa.

Forutsetningen for å klage til nettnemnda er at klageren har en viss tilknytning til det klagen gjelder. Syv nettleverandører skal ha skrevet avtale med nemnda og lovet å forholde seg til et sett med regler for god nettskikk.

- Vi kan ikke ordne opp i alle ulovlige forhold på nettet, men har plikt til å behandle klager som gjelder våre partnere, sier Schartum. NTB nevner ikke hvilke syv dette gjelder, men hevder at den nye grupperingen har myndighet til å pålegge nettsteder å endre eller fjerne innhold.

Likevel hevder Schartum at de ikke vil drive sensur på nettet.

- Vi er en viktig klage- og tvisteinstans og skal ikke drive etterforskning. Dessuten er det et viktig prinsipp at utgivere har rett til å legge ut innhold uten forhåndssensur. Det er først i ettertid vi kommer inn, sier Schartum til NTB.

Dette er de fem medlemmene av nettnemnda:
1. Professor Dag Wiese Schartum (leder), avdeling for forvaltningsinformatikk, Universitetet I Oslo (UiO)
2. Stipendiat Gisle Hannemyr, Insititutt for rettsinformatikk, UiO)
3. Forsker Andreas Galtung, Institutt for rettsinformatikk (UiO)
4. Seniorkonsulent Anne Grethe Solberg, Cap Gemini Ernst & Young
5. Rådgiver Elisabeth Staksrud, Statens Filmtilsyn

Les også disse sakene om nettnemnda:

Horn tar Nettnemnda på alvor
Nettnemnda vil ha spenn

Til toppen