Norsk norm for sikker backup over nett

IKT-Norge har utarbeidet «CTRL» i samarbeid med flere aktører.

25. feb. 2011 - 15:19

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge opplyser at de har klargjort en egen bransjenorm, CTRL, for pålitelig og sikker sikkerhetskopiering over nett, også kalt online backup.

Normen er utarbeidet i samarbeid med Datasys, Mamut, The Online Backup Company og Telsys. De to sistnevnte tilbyr tjenester i samsvar med normen. Flere aktører skal være i gang med godkjenning. Navnene på disse vil bli lagt ut på CTRLs nettside.

Ifølge IKT-Norge er hensikten med CTRL å gjøre det enklere for norske bedrifter å øke datasikkerheten. Undersøkelser gjennomført med Post- og teletilsynet og NorSIS tyder på at hver tredje bedrift ikke sikrer sine data, og annenhver bedrift har ikke vurdert hva de risikerer om alle data skulle gå tapt.

– Når det gjelder backup eller sikkerhetskopiering, er det så mange som svikter at det er grunn til å stille spørsmål ved om ledelse, styre og eiere forstår alvoret og risikoen som ligger i å tape data - ofte det mest verdifulle en bedrift har, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

CTRL beskrives som teknologinøytral og leverandørnøytral, og som en sikkerhet for at tjenesten holder et nødvendig minimumsnivå.

– CTRL skal være en norm rettet mot brukerne av backuptjenester, inkludert de bedriftene som ikke selv besitter IT-kompetanse, sier Waterhouse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.