Norsk OpenOffice.org versjon 1.1 straks ferdig

En oppdatert utgave av kontorprogramvarepakken OpenOffice.org er nå klar på en rekke språk. De norske utgavene ventes neste uke.

En oppdatert utgave av kontorprogramvarepakken OpenOffice.org er nå klar på en rekke språk. De norske utgavene ventes neste uke.

OpenOffice.org kunngjorde onsdag at versjon 1.1 av prosjektets kontorprogramvarepakke er umiddelbart tilgjengelig for Windows, Linux (x86 og PowerOC) og Solaris for SPARC. Utgaver for Mac OS X, FreeBSD og Solaris for x86 kommer senere i år.

    Les også:

I tillegg til engelsk, leveres den nye utgaven med fransk, italiensk spansk, kinesisk, koreansk og japansk. De norske utgavene, som oversatt og kompilert av prosjektet OpenOffice.org på norsk, er ikke helt klare ennå, men prosjektleder Knut Yrvin håper at de skal være ferdige i begynnelsen av neste uke. Programvaren kommer på både bokmål og nynorsk.

Noe oversettelsesarbeid gjenstår fortsatt, selv om prosjektets medlemmer har arbeidet helt siden i sommer. Men ifølge Yrvin er det bare snakk om en type hjelpetekster som få bruker.

Selve oversettelsesprosessen foregår fra engelsk til nynorsk først, deretter fra nynorsk til bokmål.

- Det er enklere å oversette fra nynorsk til bokmål enn omvendt, og oversettelse fra engelsk til nynorsk gir bedre språklig kvalitet enn oversettelse fra engelsk til bokmål, sier Yrvin, som også forteller at det var langt enklere å tak oversettere til nynorskutgaven enn til bokmålutgaven.

OpenOffice.org består av programvare for tekstbehandling, regneark, presentasjon og flere andre komponenter som alle støtter er XML-basert filformat. Kildekoden er åpen og både den og programvaren er fritt tilgjengelig.

De viktigste nyhetene i den nye utgaven er eksport til PDF-formatet (Adobe Acrobat) ved hjelp av ett eneste musklikk, eksport av presentasjoner og tegninger til Macromedia Flash, import og eksport til og fra alle XML-formater, raskere oppstartstid, bedre støtte for filformatene i Microsoft Office, støtte for funksjonshemmede brukere og en generell forbedring av designet.

Den norske utgaven vil bli tilgjengelig på nettstedet til OpenOffice.org på norsk, de andre utgavene kan lastes ned fra denne siden.

Til toppen