RESULTATERFINANS

Norsk «Paypal» har blitt store i det stille

Payex er det norske tilsvaret på nettbetaling-systemet Paypal og i det stille har selskapet fått med seg en av fem nordmenn.

Under dotcom-årene ble det startet en lang rekke konkurrenter som skulle gjøre betaling over nett både enklere og billigere enn kredittkort-selskapene. For Visa og de andre kortselskapene er dyre å bruke og øker prisene på varene.

I USA ble Paypal den store vinneren, men her i Norge ble det ganske stille. For bruken av giro/nettbank og aktører som Skandiabanken reduserte noen av mulighetene.

Men i det ganske stille har det faktisk bygget som en norsk Paypal. Payex er med 500.000 norske kunder - en av fem nordmenn - det norske svaret på Paypal.

Payex har lykkes - men på en annen måte enn hva man spådd under dotcom-årene: Det er ikke de virkelige mikrotransaksjonene på en krone eller 50 øre som driver tjenesten. Snittkjøpet er 35 kroner, men den faller fort etterhvert som stadig flere tilbydere selger billigere ting over tjenesten.

Payex er den eneste nettkonto-aktøren som overlevde i Norge og er resultatet av flere oppkjøp og fusjoner side dotcom-årene. Senest i august ble flere selskaper - Faktab Finans, Wallit, Payex og eSolutions - slått sammen under selskapsnavnet PayEx, med én profil og en felles varemerkestruktur.

Selskaper har i dag 600 ansatte og er en total-leverandør av betalingsløsninger til aktører som vil selge over nett eller mobil. Gjennom Payex kan disse ta seg betalt med kredittkort, giro - og Payex nettkonto.

Nettkonto-systemet fungere som Paypal - du setter inn opp til 2500 kroner på din nettkonto og kan så handle med dette. Fordi det står mindre penger enn på bank-kontoen kan Payex har enklere sikkerhet enn bankene og dermed forenkle bruken veldig. Et klikk er i noen tilfeller nok.

- Vår avgift er ned i 10-20 øre på de billigste kjøpene. Alternativene er blant annet å ta betalt med SMS, men da skal Telenor eller Netcom har 3-4 kroner, forteller Bjørn Ole Ellertsen, viseadminstrerende direktør i Payex til digi.no.

Payex brukes på en lang rekke tjenester, men det er særlig i ungdom-segmentet de har mange brukere. Payex brukes til å betale på nettjensters om Blink, Spraydate, Habbo, Rikstoto og musikkbutikkene Mic og lyd.tv2.no.

I tillegg til at det er enklere å bruke, kan også Payex gi trygghet til brukere som ikke er vant med å handle på nettet: Man slipper å legge igjen kredittkort-nummeret sitt.

I tillegg til lav pris, tilbyr også Payex en oppbevaringstjeneste. Kjøpere på nettauksjoner som Finn og QXL kan betale inn penger til en mellomkonto hos Payex og så frigjøre pengene når varen er mottatt og sjekket. Man kan også overføre penger mellom Payex-brukere gratis.

Payex har lykkes, men tjenesten går enda ikke med overskudd, medgir Ellertsen, investeringene i utvikling og IT-systemer er fremdeles høye. Ellertsen spår dog overskudd til neste år.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.