BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk PHP-mal for forretningssystemer

Skien-baserte eZ Systems utgir et eget rammeverk for PHP-baserte forretningsapplikasjoner.

2. feb. 2006 - 07:54

Det har det siste året blitt fokusert mye på PHP brukt mot større forretningsvirksomheter.

Både selskaper som Zend, IBM og Oracle har investert i PHP. I tillegg har analyseselskapet Gartner vært ute med uttalelser som at «PHP should be considered as an alternative for enterprise applications».

– Dette har fått mye oppmerksomhet i PHP verdenen, både fordi det viser at PHP viser muskler blant annet mot Java, men også fordi det er «konkurrerende» initiativ fra PHP, sier daglig leder Aleksander Farstad i det Skien-baserte selskapet eZ Systems til digi.no.

eZ Systems har gjort seg bemerket over hele verden med gratis programvare for webpublisering, e-handel og intranett, såkalt innholdsforvaltning eller «content management system» (CMS). Løsningene bygger på PHP, og er lastet ned over 1,5 millioner ganger.

Noe av det som har manglet i PHP har vært et solid rammeverk med biblioteker for utviklere av forretningsapplikasjoner med PHP, på linje med J2EE i Java.

Selv om det finnes åpne løsninger som blant annet Pear, har eZ Systems høyere krav til konsistens og soliditet, forteller Farstad.

Derfor har eZ Systems utviklet sitt eget rammeverk for PHP. Nå lanseres det som et åpen kildekode-prosjekt, under navnet eZ Components.

I oktober i fjor lanserte Zend et slikt rammeverk for PHP og satte i gang et tilsvarende prosjekt som fikk bred internasjonalt pressedekning, blant annet fra digi.no.

    Les også:

Nå er ideen altså realisert, men av eZ Systems.

– Siden var startet prosjektet mye tidligere er vi også først på banen med en lansering, sier Farstad til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.