Norsk pilotprosjekt for sikker betalingsformidling

Her er pressemeldingen fra PR-byrået NewsWire om det norske testforsøket med sikker betalingsformidling i Hedmark.

Her er pressemeldingen fra PR-byrået NewsWire om det norske testforsøket med sikker betalingsformidling i Hedmark.

Norsk pilotprosjekt gir sikker internetthandel (FOTO)

Hamar, 16.1: Hedmarkingene blir de første i Norge som kan handle sikkert på Internett. Torsdag undertegnet Sparebanken Hedmark, VISA, Fellesdata og HA-Nett avtalen som for første gang gir internettbrukere tilgang til et sikkert betalingssystem. Systemet vil være operativt over hele landet i løpet av året.

Opp til 500 hedmarkinger vil delta i det internasjonale prosjektet som gjennomføres i totalt 17 europeiske land. Sammen med blant annet Netscape, Microsoft og IBM satser VISA på å bli først i verden med lansering av et sikkert betalingssystem for Internett.

- Til tross for at det allerede er til dels stor handel på Internett finnes det ennå ikke sikre betalingssystemer, sier produktsjef Knut Edmund Furu i Sparebanken Hedmark. Det hender banken må sperre kortet fordi useriøse nettbutikker har belastet kunden for høyere beløp enn avtalt.

Inntil det nye systemet er testet, fraråder VISA kortholdere å oppgi kortnummeret på Internett.

Uærlige sjeler

Dagens internetthandel baseres i stor grad på tillit. Veien er derfor åpen for uærlige sjeler. Systemet som nå er under utvikling bygger på den internasjonale standarden SET (Secure Electronic Transaction) som er utviklet av VISA og Mastercard. Systemet sørger for at alle transaksjoner godkjennes av banken, samtidig som identiteten til kortkunden og butikk blir bekreftet.

- Fra april til oktober kan hedmarkingene teste ut systemet i opp til fem internettbutikker i Hedmark, sier leder Hans Jørgen Øveraasen i HA-Nett. Selskapet er ansvarlig for markedsplassen på nettet.

Digitale sertifikater

Handelen i den virtuelle butikken foregår ved at kunden velger varer og betalingsform. Butikken mottar ordren, registrerer at det skal betales med VISA kort, og sender transaksjonen via Fellesdata til banken. Dersom det er dekning på kontoen, sendes en kvittering tilbake til kundens PC. Når varene er klar til utkjøring belastes kundens konto.

- Sikkerheten i det nye systemet ivaretas ved at kortholder alltid er anonym, slik at selgeren ikke får vite kortnummeret. I dagens systemer er både kortnummer og kortholders navn tilgjengelig, sier direktør Ragnar Sandnes i Fellesdata.

Fellesdata gjør det mulig å utstede de såkalte digitale sertifikatene som garanterer denne anonymiteten. Både kortselskapet, butikk og bank må ha minst et slikt sertifikat. Selskapet er dessuten formidler av betalingstransaksjonen, fra Internett frem til banken.

Kryptert

Kortholder og selger vil være tilknyttet det åpne nettet, Internett. Fellesdata vil fungere som en "døråpner" (portner) mellom det åpne nettet og kortselskapets datanett for finansielle transaksjoner, i dette tilfellet VISAnet.

Informasjon sendes via den virtuelle butikken til portneren, som "oversetter" SET-meldinger slik at den kan sendes videre inn i VISAnet. Internett-butikken kan ikke lese disse meldingene. Alle meldinger som sendes er kryptert og signert.

(NW)

Billedtekst:

Banksjef Nils Arne Nordheim i Sparebanken Hedmark, markedsdirektør Tommy Berglund i VISA, direktør Ragnar Sandnes i Fellesdata og leder Ragnar Øveråsen i HA-Nett undertegnet torsdag avtalen som gir norske internettbrukere tilgang til sikker betaling på nettet.

For ytterligere opplysninger, vennligst kontakt VISA Norge,

Markedsdirektør Tommy Berglund, tlf. 22 01 34 53, mobil 942 44 489

IT-sjef og prosjektansvarlig Jesper Holme, tlf. 22 01 34 35

VISA på Internett: http://www.visa.com 

Eventuelt:

Sparebanken Hedmark, produktsjef Knut Edmund Furu, tlf. 62 51 22 88

Fellesdata, direktør Ragnar Sandnes, tlf 22 52 80 80

Fellesdata, direktør Jan Kirkerud, tlf. 22 52 83 62, mob. 905 36 115

HA-Nett, leder Hans Jørgen Øveraasen, tlf. 62 51 96 15.

Til toppen