Norsk piratmusikk florerer på nettet

Det meste av kjent, norsk musikk finner du gratis på Internett. Dette rammer blant andre Briskeby-vokalist Lise Karlsnes.

Det meste av kjent, norsk musikk finner du gratis på Internett. Dette rammer blant andre Briskeby-vokalist Lise Karlsnes.

Det er ikke bare utenlandske artister du finner musikk av på Internett. Trolig hjulpet av de nye ADSL-linjene, deler en rekke norske piratservere ut de fleste populære norske plater og sanger på Internett.

Motorpsycho, Briskeby og Mayhem er blant de artistene som rammes hardest av den utstrakte piratkopieringen, med flere tusen treff på både Motorpsycho og Mayhem. Det viser en test digi.no har utført.

Tidligere brukte studenter serverne til sine høyskoler og universiteter til å dele ut innhold på nettet. Men siden jul har Telenor, Nextgentel og Catch solgt et stort antall ADSL-linjer til privatpersoner i Norge. Disse linjene står alltid på og gir en ut-fart på flere hundre kilobit i sekundet, noe som gjør dem velegnet til å drive private servere. Dette bidrar trolig til ulovlig spredning av norsk musikk. Les: Nexgentel vil ikke sjekke ADSL-bruk likevel

Det er i mange tilfeller vanskelig å finne ut om piratserveren faktisk står i Norge, men det er høyst sannsynlig norske servere som deler ut musikk laget av artister som Sondre Lerche og Briskeby.

digi.no har lett etter musikk fra 12 populære og ferske norske artister/band med fire populære MP3-søkeprogrammer. Hovedkonklusjonen til digi.nos test er at svært mye av dagens populære norske artistene har laget kan lastes ned ulovlig fra Internett.

Særlig ett program avdekker mengden og dybden i hva som er tilgjengelig. digi.no søkte med fire programmer som er populære i utlandet, men det kan synes som norske brukere langt på vei har samlet seg om Audiogalaxy. Dette var også resultatet da digi.no testet forskjellige alternativer til Napster da dette systemet ble stengt. Les: Her er det beste Napster-alternativet

Audiogalaxy finner uten sammenligning mest norsk musikk. Med Audiogalaxy fant vi 3.577 treff på sanger fra de 12 artistene (inkluderer mange duplikater). Det nest-beste programmet fant bare 234.

Testen gir også en pekepinn på at visse typer musikk har mer Internett-frelste og kanskje ivrigere fans enn andre. Dette gjelder særlig black metal-sjangeren, som ikke dukker opp på vanlige statistikk, men som selger svært bra, blant annet i utlandet. En del av treffene for bandet Mayhem er derfor trolig fra utenlandske servere.

Her er testresultatene:

Artist iMesh Kazaa Audiogalaxy Morpheus
St. Thomas and The Magic Club 0 0 0 0
Briskeby 13 45 421 14
Røyksopp 0 64 5 0
Sondre Lerche 0 8 30 0
Zeromancer 0 0 203 0
Motorpsycho 0 52 1097 4
Cape 16 0 65 0
Morten Abel 8 0 159 6
Savoy 17 0 217 1
Beat Tornados 0 0 0 0
Glucifer 0 0 37 0
Mayhem 112 65 1343 58
TOTALT 166 234 3577 83
Til toppen