RESULTATERFINANS

Norsk politikk ødelegger kunnskapsindustrien

Erik Mamelund (bildet) i Arthur Andersen mener at norsk økonomisk politikk står i veien for kunnskapsbasert virksomhet. Han mener politikerne må nedfelle sine visjoner om kunnskapsbasert virksomhet i forpliktende politiske vedtak.

Sigvald Sveinbjørnsson
17. jan. 2001 - 08:00

Daglig leder for Arthur Andersen i Norge, Erik Mamelund, rettet tirsdag en kraftsalve mot den økonomiske politikken som føres i Norge.

- Det er en uttalt politisk ambisjon at Norge skal satse på kunnskapsbasert virksomhet for å opprettholde landets konkurranseevne og velferdsnivå. Denne ambisjonen glemmes i praktisk økonomisk politikk - en politikk som forhindrer fremvekst og utvikling av norsk kunnskapsindustri, fremfor aktivt å fremme den, sier Mamelund.

Til digitoday.no sier Mamelund at "kunnskapsindustrien ikke er glemt i den forstand at den ikke skrives om, utredes eller snakkes om fra politisk hold, men heller at det er svært lite konkrete, politiske tiltak som blir vedtatt".

Samtidig er det endel konkrete forslag som fremmes som faktisk trekker i motsatt retning av å hindre vekst i kunnskapsindustrien i Norge.

- Se blant annet på den planlagte skattereformen for næringslivet som er planlagt til 2002. Dette vil slå spesielt hardt ut for kunnskapsbedrifter men også næringslivet generelt, sier Mamelund til digitoday.no.

- Skatt er viktig. Siden arbeidskraft og kapital blir stadig mer mobil og global, er skattenivået gjerne det som skiller nasjoner fra hverandre. Flere land i Europa, deriblant Frankrike, har vedtatt å senke skattenivået på næringsvirksomhet. Irland er et annet eksempel. Men i Norge går vi andre veien, sier Mamelund til digitoday.no.

Han trekker også frem nysatsinger innenfor forskning- og utdanning som viktig:

- Også på dette området går Norge den helt andre veien enn resten av Europa. Andre intensiverer satsingen mens vi 'bygger' ned, mener Mamelund.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.