Norsk portal nå størst på shareware

Brukere fra hele verden strømmer til en server på Fornebu. Eierne håper på sin del av det globale shareware-salget.

Shareware, programvare som kanskje koster noen hundrelapper, er blitt en milliardindustri. Mange leverandører av svært funksjonsrike programmer lever av å selge billig over nettet.

Og dette er blitt hyggelig butikk for de største portalene som samler shareware og gratisprogrammer. For det er vanskelig å lete på nettet selv med søkemotorer. Derfor er samle- og kategoriseringssider som Download og Tucows blitt store.

Dette tiltrekker seg nå nye konkurrenter. Norske Macrocell har etablert ShareQ.com som kategoriserer og lenker til hele 100.000 programmer. Portalen sorterer programmene i kategorier som billig, gratis og demonstrasjonsversjoner, og etter bruksområder.

Mange portaler har bare programvare for ett operativsystem, men ShareQ.com dekker både Windows, Mac, Linux og mobile enheter.

– Tall fra analyseselskapet Alexa viser at vi har mest trafikk nå. Dette har vi klart ved å kjøpe en kampanje der vi har kjøpt søkeord hos Google, forteller daglig leder og medgründer Per Heyerdahl til digi.no. Nå gjelder det å omsette dette til inntekter.

Heyerdahl forteller det er tre måter å tjene penger på shareware:

– Er du stor, kan du ta deg betalt for oppføringer. Du kan også selge bannerannonser og få en del av salget du skaper for utviklingsselskapene, forteller Heyerdahl.

Han vil ikke ut med noen omsetningsmål, men han måler seg opp mot markedsleder Download.com.

– Download klarer å ta seg betalt også fra brukere for ekstra rask nedlastning. I fjor omsatte selskapet for over 200 millioner dollar, forteller Macrocell-sjefen til digi.no.

En av metodene for å skaffe seg inntekter, er å tilby utviklerne og selgerne av shareware et mer effektivt betalingssystem. Dagens betalingssystemer er dyre og stjeler uforholdsmessig mye av småbeløpene. Macrocell arbeider derfor med et eget betalingssystem som skal bli billigere, hevder Heyerdahl.

Les mer om: