Norsk programvarebransje i lavgir

Programvarebransjen i Norge ser ut til å gå på lavgir. Mandag kom Hands med varsel om svakere resultat og kraftig nedbemanning.

Programvarebransjen i Norge ser ut til å gå på lavgir. Mandag kom Hands med varsel om svakere resultat og kraftig nedbemanning.

Hands meldte i sin presentasjon av første kvartal 2003 en forventning om resultatbedring i andre kvartal. Faktisk utvikling i april og mai sammenholdt med estimat for juni tilsier ikke at EBITA for andre kvartal blir bedre enn første kvartal, skriver konsulentselskapet i et resultatvarsel.

Omsetningen er fremdeles preget av et svakt marked for nysalg av lisenser, melder Hands. digi.nos søsterpublikasjon iMarkedet har også snakke med flere andre norske programvareselskapet som melder om svakt lisenssalg den siste tiden.

Hands fortsetter å kutte i antallet ansatte - totalt skal 60 personer bort fra selskapets avdelinger i Norge, Sverige og Danmark. Reduksjonen skjer ved avhending av virksomhet, oppsigelser og permisjoner.

I Danmark vil Hands og Kommunedata (KMD) etablere selskapet HandsNaviStat A/S.

- Selskapet etableres ved å utskille statskontrakter og partnerskapet med Økonomistyrelsen i Hands Danmark A/S til det nyetablerte selskap, HandsNaviStat A/S. Aktivitetene som nå går ut av Hands A/S i Danmark har bestått av 25 medarbeidere med en årlig omsetning på 22 millioner danske kroner med positivt dekningsbidrag, heter det i meldingen.

For flere IT-relaterte økonomisaker - se denne samlesiden hos iMarkedet.

Andre kvartal ser ut til å bli tøft for de norske børsnoterte programvareselskapene. iMarkedet har snakket med sjefene i de norske programvareselskapene på børsen, og bransjeaktørene bekrefter at salget av programvarelisenser i det norske markedet går tregt. Det er nylisenssalget som ligger i dvale.

- En av de tingene vi trakk frem i vårt resultatvarsel, var svikt i lisenssalget i gamle Ementor Norge. Vi opplever at dette er et generelt markedsproblem, sier adm. direktør Steinar Sønsteby i Merkantildata-selskapet Eterra.

Ifølge en analyse fra meglerhuset Fondsfinans er det også tungt for veksten i Norman i andre kvartal. Norman leverer programvarepakker for å stoppe datavirus. I tillegg til dette satser selskapet på løsninger og tjenester innen datasikring.

- Vi tror Norman - veksthistorien - tar en pause i andre kvartal, skriver Fondfinans i en Norman-analyse.

Meglerhuset har en hold-anbefaling på Norman-aksjen. Fondsfinans tror av virusdelen av Norman vil vokse med tre prosent i andre kvartal mot første kvartal.

I Software Innovation har lisenssalget vært stabilt i de tre siste kvartalene. Det forventer konsernsjef Per Kveim at det også vil være i andre kvartal.

- Vi forventer stabilt salg i andre kvartal, men det er litt tidlig å underskrive på det nå, sier Kveim til iMarkedet.

SuperOffice-sjef Une Amundsen bekrefter også inntrykket av at markedet for salg av lisenser er tungt. Han mener at det særlig er i Norge og Sverige det går tungt.

- Generelt sett er markedet svakt. Det er først og fremst Sverige og Norge som er tungt om dagen, mens andre land gjør det bedre, sier Amundsen.

Vismas Øystein Moan sier dette til iMarkedet om utviklingen i det generelle programvaremarkedet: - Selv om børsene løfter seg, har ikke verden ellers snudd seg rundt, sier han til iMarkedet.

Også andre bransjeaktører bekrefter at det har vært trått for det generelle lisenssalget av programvarepakker til norske kunder i andre kvartal. Enkelte spekulerer overfor iMarkedet på om det norske IT-markedet vil henge etter den forventede oppgangen i andre halvår.

Til toppen