BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk publiseringssystem erobrer verden

Norske eZ Systems tjener gode penger på å dele ut gratis programvare for netthandel og portaler.

3. aug. 2004 - 13:07

Det Skien-baserte selskapet eZ Systems ble startet opp av fire studenter i 1999, og tjener penger tredje år på rad. I fjor økte omsetningen med 50 prosent til 7,1 millioner kroner og gav et positivt driftsresultat på 445.000 kroner. Programvaren er i dag oversatt til 25 språk.

Interessen er så stor at eZ Systems i juni inviterte brukere fra 16 land for demonstrere programvaren. 80 prosent av kundene kommer i dag fra utlandet og bare 20 prosent fra Norge.

Selskapet startet opp med å lage to programpakker skrevet for operativsystemet Linux.

Kildekoden til eZ Publish kan lastes ned gratis uten lisenskostnader. Publiseringsløsningen skal gjøre det enkelt å lage avanserte nettbutikker, hjemmesider og portaler.

Inntektene kommer derfor ikke fra salg av selve programvaren, men fra tjenester, support og tilleggsprodukter. Blant annet må bedrifter som ønsker å lage egne kommersielle produkter med basis i eZ Publish, kjøpe en profesjonell lisens.

I mai uttalte markedssjef Terje Gunrell-Kaste til digi.no at interessen for publisering er blitt overraskende stort.

Selskapet har nå passert over en million nedlastinger og er ifølge eZ Systems trolig blitt verdens mest brukte publiseringsverktøy.

Programvaren brukes i dag i store, tunge selskaper og organisasjoner som Siemens Business Services i Tyskland, Handelshøyskolen i København, hovedportalen til staten Florida, Fast Search & Transfer, Kirkens Nødhjelp og Felleskjøpet i Norge.

    Les også:

Kompetansen er spredt over hele verden fra Skien-området, Kina, Sverige, Ungarn, Russland, India og USA. Det er spesielt kompetanse på programmeringsspråket PHP som selskapet etterspør.

Det siste året har eZ Systems ansatt syv nye utviklere, hvorav de to siste kommer fra India og Ukraina. På to utlyste stillinger mottok selskapet 150 søkere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.