BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk "revolusjonerende antivirus" for internettilbydere

Norman har utviklet en ny type virusvern som internettilbydere kan bruke for å vaske sine brukeres e-post. Første kunde er EUnet.

15. jan. 2003 - 14:14

Det norske antivirusselskapet Norman har utviklet et nytt produkt som lar internettilbydere vaske sine brukeres e-post uten å senke ytelsen i e-postsystemet, og uten å kreve spesielle investeringer i maskinvare.

Ifølge salgsdirektør Frode Kjærnsmo har NVCNet vært under utvikling siden 1999.

Administrerende direktør Steffen Hellum i EUnet forteller at EUnet har testet NVCNet intensivt i halvannen måned, og funnet at produktet holder det det lover.

NVCNet krever at det installeres en liten klient på e-posttjeneren. Klienten ser på innkommende og utgående e-post og plukker ut de få bytene fra hver melding som er tilstrekkelig for å avgjøre om et vedlegg er infisert. Disse bytene sendes over en internettforbindelse til en NVCNet-server hos Norman, der de skannes for spor etter ondsinnet kode. NVCNet-serveren varsler e-posttjeneren om meldingen er ren eller ikke. I tilfelle virus, får brukeren en e-postmelding om at den aktuelle meldingen er infisert, eller at den er rensket, avhengig av avtalen mellom bruker og tilbyder.

NVCNet-klienten er uavhengig av e-posttjenerens prosessortype, operativsystem og e-postsystem.

Forsinkelsen for hver melding er minimal, fordi det kreves minimalt med prosessorkraft å virusskanne de få bytene som NVCNet-klienten plukker ut fra hver melding. Testingen til EUNet viser at en 2 GHz maskin holder i massevis for en strøm tilsvarende 100 vedlegg i sekundet.

Det banebrytende med teknologien er med andre ord NVCNet-klientens evne til å redusere datamengden som skal skannes, til en brøkdel av datamengden i meldingen med vedlegg.

Utvikler Kristian Bognæs i Norman forsikrer at metoden er absolutt pålitelig, og at man ikke risikerer å overse skadekode. Kombinasjonen av minimal forsinkelse og minimal belastning fra selve skanningen gjør at løsningen er praktisk for internettilbydere og organisasjoner som skal håndtere store mengder e-post.

EUNet vil tilby løsningen til bedrifter for mellom 300 kroner og 6000 kroner i måneden, avhengig av trafikkmengden, og til private for 20 kroner i måneden.

Den selges som tilleggsløsning, ikke som alternativ til lokalt virusvern. Grunnen er at selv om den oppdateres med nye virussignaturer raskere enn lokale løsninger for bedrifter og enkeltpersoner, er den begrenset til e-post, og tar ikke alle andre former for spredning av ondsinnet kode, som meldingstjenester, fildeling og utveksling av hjemmebrente CD-er.

Generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeforeningen IKT-Norge mener samarbeidet mellom Norman og EUnet om tilbyderbasert virusvern for e-post utgjør et internasjonalt gjennombrudd som bidrar til å løst et viktig samfunnsproblem.


Hoff ser for seg at NVCNet kan ble en viktig norsk eksportartikkel, en påstand Norman-representanter ikke ønsker å kommentere.

Hoff mener datavirus og -ormer koster det norske samfunnet opp mot en milliard kroner i året, og ser fram til at andre internettilbydere kommer med liknende tilbud til sine kunder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.