BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk samarbeid for IP-baserte hussentraler

PFI er spesialist på hussentraler mens Comuniq har nye løsninger for IP-telefoni. Innen sommeren skal de ha klar en IP-basert hussentral for opptil 20 brukere. Den blir opptil 30 prosent rimeligere enn en tilsvarende analog sentral.

Eirik Rossen
5. jan. 2000 - 08:16

Hittil har markedet for små hussentraler vært dominert av analoge løsninger. Administrerende direktør Bjørn Einar Kihl i PFI Communication mener små bedrifter kan både spare penger og oppnå bedre funksjonalitet gjennom IP-basert intern telefoni framfor en tradisjonell digital ISDN-basert løsning.

- IP-telefoni lar deg bruke de samme kablene til både tale og data, sier Kihl. - Hele tjenesteapparatet knyttet til telefoni kan håndteres gjennom datasystemet. Du får et fullverdig alternativ til dagens hussentraler, bare 20 til 30 prosent billigere. I tillegg får du en løsning som kan brukes til veldig mye mer.

Den nye IP-baserte hussentralen knyttes til omverden gjennom ISDN og til det interne datanettet gjennom et kort som plasseres i en tjener, foreløpig begrenset til Microsofts operativsystem Windows NT.

- Det kan også tenkes at man setter av en egen PC til hussentralfunksjonen, og stapper kortet i den. En mulig løsning som ligger noe lenger inn i fremtiden, er dedikerte bokser som greier seg selv bare du kopler dem mot ISDN på den ene siden og lokalnettet på den andre.

Hos brukeren må det monteres en ny type doble veggkontakter med utganger til både telefonapparat og PC.

- Det er ikke noe krav at man skal snakke gjennom PC-en. De fleste vil nok foretrekke et eget telefonapparat. Løsningen er laget slik at man kan bruke både analoge telefoner, ISDN-telefoner og spesielle apparater.

Løsningen gjør det mulig å ha telefonlister på den lokale PC-en eller på en sentral tjener, og slå et telefonnummer bare ved å klikke på et telefonnummer på dataskjermen.

- Det kan legges til en rekke andre tjenester også. Egentlig er det bare fantasien som setter grenser på hva slags applikasjoner som kan utvikles når du får en så enkel måte å samkjøre data og telefoni. For oss blir dette neste skritt. Først skal vi få den grunnleggende løsningen på plass. Så skal vi følge opp med nye løsninger.

Kihl mener PFI og Comuniq er tidlig ute også i forhold til det internasjonale markedet.

- Det finnes løsninger for IP-telefoni i store interne nettverk, men ennå ingen andre for de små. Dette er definitivt et internasjonalt produkt.

Og PFI er definitivt ingen nykommer til det internasjonale markedet for små hussentraler. Selskapet ble etablert i Risør i 1988 og har 26 ansatte. Det selger produkter til 35 land. En viktig kunde er svenske Ericsson, som har kjøpt inntil 14.000 i året av PFIs analoge sentraler.

IP-sentralen skal fungere til sommeren, og være lanseringsklar innen utgangen av året.

IP-telefoni er et hett tema. Les blant annet:


Neste generasjon Internett i tredje generasjon mobil
Integrerer tale, data og video i én infrastruktur
Ericsson ser for seg en Linux-tjener i alle hjem
IP-telefoni nesten ikke konkurransedyktig
Ny 3Com-patent kan gi bedre IP-telefoni
Integrert NT-tjener lar PC-en erstatte telefonen
NT-tjener med integrert sentralbord
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.