JUSS OG SAMFUNN

Norsk selskap blokkerer WikiLeaks

Teller beordret av Visa til å stanse pengestrømmen til varslernettstedet.

20. des. 2010 - 08:47

WikiLeaks har tidligere fått pengestrømmen stanset av Visa, Mastercard, Paypal og Bank of America.

Betalingsgigantene har nektet å formidle kortbetaling til det profilerte og omstridte varslernettstedet, som lever av pengegaver fra frivillige.

Nå har også det norsk-danske finansselskapet Teller stanset overføringene til WikiLeaks, skriver Dagens Næringsliv (DN). Det som fremstår som en boikott skjer uten at det foreligger dokumentasjon på at nettstedet har gjort noe ulovlig.

- Vanlig rutine

Norske Teller, en del av finansgiganten Nets (BBS) sier til digi.no at «det er vanlig rutine å stenge overføringer når det er mistanke om at et brukersted opptrer i strid med kortselskapenes regelverk».

- Undersøkelsene pågår fortsatt, og vi kan ikke si noe om varigheten av suspensjonen. Vi venter på konklusjonen, sier pressekontakt i Teller Anders Bigseth til digi.no.

Ifølge DN var det Visa Europa som beordret Teller til å stenge betalingsoverføringer til WikiLeaks «for å beskytte Visas varemerke».

- Vi i Teller, som kortinnløser, må påse at våre brukersteder opptrer i henhold til regelverket til Visa, men også Visa Europe foretar en egen undersøkelse, sier Bigseth.

- Kan dere dokumentere at WikiLeaks har gjort noe ulovlig?

- Konklusjonene i undersøkelsene skal stadfeste om betalingene er i tråd med Visas regelverk eller ikke. Det er det som er avgjørende i denne saken, sier Bigseth.

På stående fot kan ikke Teller si noe om hvilke av reglene som kan være brutt.

- Vi får eventuelt komme tilbake til konklusjonene etter at undersøkelsene er ferdige, sier han.

I praksis er det den islandske betalingsleverandøren Datacell som blokkeres. Fra i høst har de håndtert donasjonene til WikiLeaks, og deretter overført pengene til WikiLeaks sitt selskap Sunshine Press på Island.

Datacell varsler nå søksmål.

- Søksmålet vil bli innlevert før julaften. Det WikiLeaks har blitt utsatt for av Teller er ubeskrivelig, sier grunnlegger Olafur Sigvinsson til DN.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.