Norsk selskap leder på IP over strømnett

Norske Comuniq er trolig blitt verdensledende på Internett over strømnettet, et marked som spås rakettvekst. For med Comuniqs utstyr kan du vinke farvel til Telenor.

Norske Comuniq er trolig blitt verdensledende på Internett over strømnettet, et marked som spås rakettvekst. For med Comuniqs utstyr kan du vinke farvel til Telenor.

Stavanger-selskapet Comuniq ser ut til å ha kapret verdensledelsen i å utvikle ustyr for å sende og motta IP-kommunikasjon over strømlinjer. Dette markedet ventes å bli stort i fremtiden fordi alle vestlige husstander har en strømlinje som også kan brukes til kommunikasjon. Dermed får du et alternativ til telefonlinjen som Telenor eier.


For kommer Comuniq i mål, vil norske e-verk kunne selge deg lynrask Internett-tilgang for bare noen tusenlapper i året.

Comuniq er et av flere selskaper som arbeider med å lage modem som kan sende og motta kommunikasjon over 220-volts strømledninger.

Lenge var det den eurokanadiske telegiganten Nortel som ledet an utviklingen, men Comuniqs styreformann, J. Arthur Olafsen, forteller at Nortel har gitt opp.
IP over strømnett
Med en ny generasjon er det mulig å legge et datasignal på toppen av 220-volt strømlinjer. Utstyret vil til å begynne med "bare" gi en fart på 300 Kbit i sekundet, men vil etter hvert øke til 1 Mbit i sekundet.
Om noen år kan du få tilbud fra ditt lokale e-verk om en slik linje. Systemet krever at e-verkene installerer internett-rutere i sine lokale transformatorstasjoner og binde disse sammen med med fast linjer eller radiolinjer.
Strømlinje-modemene vil starte på rundt 2000 kroner, men raskt falle til tusenlappen, spår Comuniq. Med slike priser vil energiverk eller teleselskaper kunne tilby en linje til noen tusen kroner i året, tror selskapet.

- Nortel planla å overføre signaler i strømnettet med en frekvens som EU ikke tillater. Nortel klarte ikke å få EU til å endre reglene og har derfor skrinlagt sin satsing, både her i Europa og etter hva vi forstår i resten av verden, sier Olafsen til digi.no.
Les mer om Comuniqs teknologi og løfter:
Lover turbolinje til spottpris
Olafsen, ment kjent for å ha startet antivirus-leverandøren Norman, er blitt arbeidene styreformann i Comuniq og skal bruke 60-70 prosent av sin arbeidsdag i selskapet.


- Det finnes andre selskaper som arbeider med Internett-kommunikasjon over strømnettet, men ingen har kommet så langt i utviklingen som oss. Vi har nemlig kommet frem til oppstarten av vårt testprosjekt i Rogaland. Går alt som forventet, vil vi starte salget til e-verkene til om 12 måneder, forteller styreformannen.

Comuniq fikk vite om Nortels bråbrems fra kundene:

- Vi hadde flere interesserte kunder, men opplevde plutselig at flere store norske e-verk kontaktet oss for å få utredet vår teknologi. Fordi vi er et lite selskap, har vi måttet si vent til flere for å kunne konsentrere oss om utviklingssamarbeidet, sier Olafsen til digi.no.

For å kunne videreføre den tekniske utviklingen og bygge opp et markedsapparat, hentet Stavanger-selskapet inn 6,35 millioner kroner i mai og holder på med en ny emisjon i disse dager. Målet er 15-30 milloner kroner. Siden mai har den unoterte aksjen steget med 60 prosent, noe som gir Comuniq en markedsverdi på 80 millioner kroner.

Comuniq har dessuten skaffet seg en mektig partner: Med den franske telegiganten Alcatel har selskapet sikret seg teknisk hjelp og produksjonskapasitet.

* * *
(digi.no gjør oppmerksom på at J. Arthur Olafsen har en mindre eier-interesse i digi.nos driftsselskap, Internett Kanal 1 AS)

Til toppen