Stavanger-selskapet Comuniq ser ut til å ha kapret verdensledelsen i å utvikle ustyr for å sende og motta IP-kommunikasjon over strømlinjer. Dette markedet ventes å bli stort i fremtiden fordi alle vestlige husstander har en strømlinje som også kan brukes til kommunikasjon. Dermed får du et alternativ til telefonlinjen som Telenor eier.
For kommer Comuniq i mål, vil norske e-verk kunne selge deg lynrask Internett-tilgang for bare noen tusenlapper i året. Comuniq er et av flere selskaper som arbeider med å lage modem som kan sende og motta kommunikasjon over 220-volts strømledninger. Lenge var det den eurokanadiske telegiganten Nortel som ledet an utviklingen, men Comuniqs styreformann, J. Arthur Olafsen, forteller at Nortel har gitt opp. |
IP over strømnett |
Med en ny generasjon er det mulig å legge et datasignal på toppen av 220-volt strømlinjer. Utstyret vil til å begynne med "bare" gi en fart på 300 Kbit i sekundet, men vil etter hvert øke til 1 Mbit i sekundet. Om noen år kan du få tilbud fra ditt lokale e-verk om en slik linje. Systemet krever at e-verkene installerer internett-rutere i sine lokale transformatorstasjoner og binde disse sammen med med fast linjer eller radiolinjer. Strømlinje-modemene vil starte på rundt 2000 kroner, men raskt falle til tusenlappen, spår Comuniq. Med slike priser vil energiverk eller teleselskaper kunne tilby en linje til noen tusen kroner i året, tror selskapet. |
- Nortel planla å overføre signaler i strømnettet med en frekvens som EU ikke tillater. Nortel klarte ikke å få EU til å endre reglene og har derfor skrinlagt sin satsing, både her i Europa og etter hva vi forstår i resten av verden, sier Olafsen til digi.no.
Les mer om Comuniqs teknologi og løfter:Olafsen, ment kjent for å ha startet antivirus-leverandøren Norman, er blitt arbeidene styreformann i Comuniq og skal bruke 60-70 prosent av sin arbeidsdag i selskapet.
Lover turbolinje til spottpris
- Det finnes andre selskaper som arbeider med Internett-kommunikasjon over strømnettet, men ingen har kommet så langt i utviklingen som oss. Vi har nemlig kommet frem til oppstarten av vårt testprosjekt i Rogaland. Går alt som forventet, vil vi starte salget til e-verkene til om 12 måneder, forteller styreformannen.
Comuniq fikk vite om Nortels bråbrems fra kundene:
- Vi hadde flere interesserte kunder, men opplevde plutselig at flere store norske e-verk kontaktet oss for å få utredet vår teknologi. Fordi vi er et lite selskap, har vi måttet si vent til flere for å kunne konsentrere oss om utviklingssamarbeidet, sier Olafsen til digi.no.
For å kunne videreføre den tekniske utviklingen og bygge opp et markedsapparat, hentet Stavanger-selskapet inn 6,35 millioner kroner i mai og holder på med en ny emisjon i disse dager. Målet er 15-30 milloner kroner. Siden mai har den unoterte aksjen steget med 60 prosent, noe som gir Comuniq en markedsverdi på 80 millioner kroner.
Comuniq har dessuten skaffet seg en mektig partner: Med den franske telegiganten Alcatel har selskapet sikret seg teknisk hjelp og produksjonskapasitet.
* * *
(digi.no gjør oppmerksom på at J. Arthur Olafsen har en mindre eier-interesse i digi.nos driftsselskap, Internett Kanal 1 AS)