Norsk selskap med modulbasert operativsystem

Norske MacroCell lanserte tirsdag ArmBeat, et operativsystem som skal kunne skreddersys for den enkelte oppgave.

Norske MacroCell lanserte tirsdag ArmBeat, et operativsystem som skal kunne skreddersys for den enkelte oppgave.

Et helt nytt, norsk operativsystem, er ikke hverdagskost. Men så er det heller ikke et vanlig operativsystem MacroCell lanserer i disse dager.

De fleste operativsystemer er laget for å kunne benyttes til mange ulike oppgaver. Ifølge MacroCell er et vanlig problem at operativsystemet da ikke klarer å imøtekomme krav til ytelse og sikkerhet, slik at kompromisser må inngås. Mange operativsystemer kan likevel gjøres raskere og sikrere, men MacroCell mener at dagens kommersielle operativsystemer typisk er basert på en tung og kompleks struktur som er vanskelig å justere og tilpasse.

- Å bruke samme type operativsystem for alle oppgaver er som å fylle diesel på både en lastebil og en Ferrari Formel 1. Virksomhetskritiske applikasjoner krever et operativsystem som er tilpasset applikasjonen, ikke omvendt, sier daglig leder og medgründer Per Heyerdahl i MacroCell, i en pressemelding.

Det er nettopp dette som er grunntanken for MacroCells nye operativsystem, ArmBeat.

MacroCell har utviklet ArmBeat i samarbeid med Universitet i Kairo, hvor det i flere år har vært forsket på operativsystemer. Etter flere års forskning startet selskapet utviklingen av ArmBeat for to år siden.

Joakim Sletholt, konsulent i MacroCell, forteller til digi.no at ideen om å lage et operativsystem kom ved en tilfeldighet.

- MacroCell holder også på å lage en P2P-basert søkemotor. I den sammenheng slet vi med få prosessene til å gå raskt nok på eksisterende operativsystemer, forteller Sletholt.

- Tilfeldigvis hadde en av våre ansatte drevet med operativsystemer på universitet, og på bakgrunn av dette bestemte vi oss for å lage vårt eget.

ArmBeat er i utgangspunket veldig enkelt bygget, men kan utvides og tilpasses ulike applikasjoner og maskinvare etter behov. Det er spesielt laget for å takle ressurskrevende oppgaver.

- Det er ikke et operativsystem for hjemmebrukeren, men er rettet mot enterprise-markedet. Det er jo ikke snakk om noen ferdig pakkeløsning, men sammensatt av komponenter som må lages og tilpasses oppgavene systemet skal utføre, forklarer Sletholt. Dette arbeidet vil MacroCell gjøre i samarbeid med den enkelte kunde.

Ifølge Sletholt skal ArmBeat kunne tilpasses til å kunne kjøres på alle typer maskinvare. Dette inkluderer alt fra store, tunge datasystemer til små, håndholdte enheter.

- ArmBeat tar i utgangspunktet veldig liten plass og vil kunne være egnet for eksempel i en bærbar mediespiller, mener Sletholt.

Til toppen