Norsk selskap nevnt i NSA-lekkasjer

Svitsj i Stavanger avslørt som mulig spionmål.

Norsk selskap nevnt i NSA-lekkasjer
NSA kan ha skaffet seg kontroll over datanettverket til selve hoff­leverandøren av kommunikasjonsteknologi til norsk olje- og gassindustri, viser nye lekkasjer. Bilde: imago/Ralph Peters/ All Over Press

I den nyeste lekkasjen fra varsleren Edward Snowden nevnes for første gang datanettverket til et norsk selskap som et mulig overvåkningsmål.

Det er en norsk IP-adresse som tilhører Stavanger-selskapet Harris Norge som brukes som eksempel på overvåkningsmål, skriver Dagens Næringsliv.

Dersom opplysningene stemmer, kan den amerikanske etterretningstjenesten NSA og de nærmeste partnerne ha skaffet seg solid oversikt over selskapets datanettverk, skriver avisen.

Selskapet eies av amerikanske Harris Corporation og leverer kommunikasjonsteknologi til norsk olje- og gassindustri. Ifølge selskapet selv er de den største aktøren av sitt slag på det norske markedet.

Ved siden av IP-adressen framheves også utstyr i selskapets nettverk som eksempler på overvåkningsmuligheter NSA og dets partnere hevdes å ha.

Det var det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel som i helgen la ut 68 nye sider med lekkasjer fra Edward Snowden på sine nettsider. De nye dokumentene dreier seg om et overvåkingssystem med navnet Treasure Map hvis slagord er «Kartlegg hele internett – alle enheter, hvor som helst, hele tiden».

Treasure Map er bygd opp som et interaktivt sanntidskart over internett der formålet er å kartlegge internett slik at etterretningstjenesten kan identifisere enkeltmaskiner – selve ruterne som datastrømmene passerer. En av ruterne som trekkes fram som eksempel på mål i Treasure Map-presentasjonen, er en såkalt svitsj – en nettverkskomponent som styrer datatrafikk mellom ulike noder i et nettverk – som tilhører Harris Norge.

Verken NSA eller daglig leder Sveinung Lapin i Harris Norge ønsker å kommentere opplysningene overfor avisen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: