Norsk selskap starter omvendt nettauksjon

Bysant-sjef Helleik Rabbe har en løsning som lar bedrifter kjøre auksjoner på sine innkjøp.

Bysant-sjef Helleik Rabbe har en løsning som lar bedrifter kjøre auksjoner på sine innkjøp.

Det finnes i dag mange handelssteder på nett i Norge, blant annet IBX som er den største Norden og driver den offentlige markedsplassen ehandel.no.

Men såkalt B2B («business to business») på nett har på ingen måte tatt av. Ehandel omsatte riktignok for 344 millioner kroner de siste 12 månedene, men har ennå ikke en eneste norsk bedrift som kunde. Til tross for at både Hydro, Statoil, Orkla og Norsk Skog var med i planleggelsen av markedsplassen.

Av alle offentlige innkjøp antas at det bare er promiller som er gått via portalen.

Nå vil det norske selskapet Bysant ha sin del av kaka, og starter opp med et internasjonalt konsept som ennå ikke er vanlig i Norden. Konseptet er omvendt nettauksjon som innebærer at kjøper angir en makspris for hva han er villig til å gi.

Gjennom leverandørdatabasen Compass International, kan anbyder spesifisere x antall leverandører som inviteres til å være med på auksjonen.

Tilbudet kan begrenses til et par dagers varsel med for eksempel denne ordlyden:

Vi ønsker å gå til innkjøp av kontorbord - antall 1.000 stykker - materiale bøk - budsjett 1,5 millioner kroner.

Dermed er auksjonen i gang, der selgere av produktet konkurrerer om å gi den laveste prisen for produktet. Auksjonen er kun åpen for de leverandører som kjøper på forhånd har prekvalifisert og invitert til å delta i auksjonen.

- Omvendte auksjoner reduserer prisen betraktelig, og derfor heter også hjemmesiden save33.com. Mange mellomstore og store selskaper har opplevd prisreduksjoner på over 40 prosent, sier administrerende direktør Helleik Rabbe til digi.no.

Save33.com blir leverte som en internettjeneste som man betaler for hver gang man benytter tjenesten. Save33.com tjenesten retter seg mot internasjonale kjøpere og et verdensomspennende leverandørmarked, og språket er på engelsk.

Det er derimot ikke noe i veien for å begrense søkene til for eksmpel Oslo. Ønsker man å søke etter renholdshjelp til 2000 kvadratmeter i Oslo over ett år, kan lokale leverandører spesifiserers med anmodning direkte over e-post.

- Vi inviterer gjerne både offentlige og private kunder til å prøve løsningen gratis for å se hvordan det fungerer, sier Rabbe.

Bysant ble etablert i 1989 med etablering av systemer for elektronisk forretningsdrift. Med publiseringsløsninger som tilbyr kunder å oppdatere sine web-sider selv med diskusjonssider og statistikk-tjenester, har selskapet en god økonomi.

Med syv ansatte, omsatte Bysant i fjor for seks millioner kroner og halvannen million kroner i overskudd.

Til toppen