Norsk selskap WAPer flere hundre millioner sider

Et lite selskap i Bergen har utviklet en egen indekserings- og serverteknologi som gjør det mulig å lese alle slags nettsider på en WAP-telefon. Du trenger nesten ikke WAP en gang.

Et lite selskap i Bergen har utviklet en egen indekserings- og serverteknologi som gjør det mulig å lese alle slags nettsider på en WAP-telefon. Du trenger nesten ikke WAP en gang.

Mobilnews AS er eid av Radio Bergen, og har utviklet en server som står og oversetter nettsider til et format mobiltelfonen kan forstå. De har også opprettet et indekseringssytem som så langt har strukturert flere hundre millioner nettsider etter et eget system.

- I ett år har vi lest om alle de som sier de skal gjøre dette, men det eneste de kan er jo å bruke masse penger. Vi har gjort det, og vi har bare brukt rundt én million kroner på utviklingen av tjenesten, sier initiativtager Ivar Garberg i Mobilnews til digitoday.

Gjennom www.mobilsurf.net kan man gå inn på stort sett alle nettsider og lese innholdet der. digitoday har testet tjenesten, og den fungerer til tider sjokkerende bra. Indekseringen foregår hver gang noen går inn på en nettside gjennom Mobilsurfs WAP-sider, og systemet så langt består av nummerkombinasjoner etter mønsteret ****.****, og systemet kan utvides ved behov, sier Garberg.

- Norske aviser kan bare slutte å lage egne systemer for WAP. De ligger allerede her, sier Garberg, som demonstrerer hvordan både Steinkjer-avisa og andre lokalpublikasjoner rundt om i verden kan leses fra telefonen.

Systemet er ikke helt intuitivt å bruke, men etter hvert som man venner seg til strukturen går det lettere. Gjennom Mobilsurfs portal kan man søke både på nummerserien eller bare rett og slett skrive inn en URL.

I sine lokaler har de en boks de kaller Fastserver, som oversetter nettsider til tekst. Systemet er ikke avhengig av den trådløse protokollen (WAP) annet til "inngangsporten". Ifølge Garberg er det nok at telefonen kan vise frem tekst, så kan man lese innholdet på nettet.

- Fastserver'n gjør ikke annet enn å sende kopi av teksten til din telefon. Den gjør jobben med å filtrere nettsidene, sier han, og legger til at den nok er litt 'buggy' ennå. Blant annet får man titt og ofte opp kildekoden til annonsebannere på de sidene man besøker, og det er langt fra alltid man finner det man leter etter.

Serveren identifiserer, på samme måte som produktet Babelserver fra Oslo-selskapet HelpInHand, hva slags apparat du bruker til å koble deg til nettet med, og formatterer materialet deretter.

Også de helt billigste WAP-telefonene skal kunne få adgang til nettet gjenom Mobilsurf.

- Så lenge telefonen kan ta bokstaver så går det greit. Vi gadd ikke bry oss om WAP-protokollen, den brukte vi bare til WAP-sidene våre. Så du kan sparke alle som sitter og programmerer i WML, mener Garberg. Protokoll har ingenting å si på Fastserver, den sørger for å reformattere og sende i det språket den vet telefonen forstår.

Mobilsurf har lagt ut en rekke tjenester på portalen sin, blant annet en oversettertjeneste og en valutakonverter, og de skal også legge ut Encyclopedia Britannica etter hvert.

Du kan teste tjenesten i dag, les denne saken.

Til toppen