Norsk skjermoffensiv i USA

Opera Softwares "magiske prosjekt" nærmer seg realisering: Troll Tech AS har utviklet en "demonstrerbar Linux-utgave" av den norske nettleseren Opera. Nettleseren vises i disse dager fram på Linux World i San Jose.

Opera Softwares "magiske prosjekt" nærmer seg realisering: Troll Tech AS har utviklet en "demonstrerbar Linux-utgave" av den norske nettleseren Opera. Nettleseren vises i disse dager fram på Linux World i San Jose.

Opera for Linux var et helt stillestående prosjekt i mange måneder da det hørte inn under Opera Softwares "Project Magic", et opplegg for å utvikle nettleseren til en rekke ulike plattformer uten å måtte forskuttere utviklingsutgiftene. Siden 1. februar har Project Magic-siden på Opera Softwares nettsted varslet at gode nyheter snart var i vente, med et nytt partnerselskap for å ta seg av Linux, Solaris og andre Unix-varianter.

Så viser det seg at Operas nye partner er Troll Tech, et norsk firma som har utviklet et ganske enestående produkt kalt Qt. Dette er en utviklingsplattform for grafiske grensesnitt, som sikrer at enkel porting ikke bare mellom forskjellige Unix-varianter, men også mellom Windows og Unix.

- Troll Tech har erstattet den delen av Opera-koden som nytter Windows, med ny kode som nytter Qt, forklarer styreformann og medgründer Eirik Eng.

- Opera arbeider selv med den egentlige nettleserkoden. Vi regner med å ha et fullt ut ferdig produkt i løpet av annet kvartal.

Troll Techs arbeid åpner for at også Windows-versjonen av Opera kan baseres på Qt, men Eng sier at dette ikke er aktuelt ennå. Mange av Troll Techs kunder er profesjonelle utviklere som nytter Qt til å lage Windows-applikasjoner som så raskt kan portes til Unix.

- Etter Linux-utgaven av Opera vil vi raskt få til en Solaris-versjon.

Mac-brukere har lenge vært lovet en Opera-nettleser. Project Magic ber alle vente enda fire til fem måneder på en timeplan med betaversjon og mulig slippdato.

- Vi lukter på muligheten av å støtte Mac med Qt, men jeg kan ikke si annet ennå enn at dette er en mulighet, sier Eng.

Den foreløpige utgaven av Opera for Linux demonstreres i disse dager på LinuxWorld-messen i San José utenfor San Francisco. Både Opera Software og Troll Tech er representert på messen.

Til toppen