Norsk sletteverktøy forhåndsinstalleres på PC-er

I Finland har PC-leverandørene Novo Group, Compaq og ICL avtalt å forhåndsinstallere det norske sletteverktøyet Ibas ExpertEraser på flere tusen PC-er.

ExpertEraser er et verktøy som fullt ut sletter alle data som er lagret på alle harddisker på en PC. Dette er viktig når PC-er bytter bruker eller går ut av organisasjonen. Å sende en harddisk til gjenvinning uten å slette alle data, er som å sende ut et arkivskap full av potensielt følsomme papirer. Vanlig filsletting duger som kjent ikke mot teknisk kyndige som er villige til å satse tid og ressurser i jakten på andres hemmeligheter.

ExpertEraser er utviklet av det norske selskapet Ibas AS, og selges i flere varianter. Avtaler som er inngått med Compaq, ICL og Novo Group i Finland, innebærer at programmet forhåndsinstalleres på PC-er før de leveres til brukerne. Det kreves passord for å kjøre programmet. Prinsippet er at bare organisasjonens IT-ansvarlige skal kjenne passordet, slik at vanlige brukere ikke skal kunne slette disken sin ved en feiltakelse. Passordbeskyttelsen bidrar også til å gjøre det nærmest umulig å kopiere programmet med tanke på ulisensiert bruk. Den gjør det videre umulig for uvedkommende å sabotere en organisasjon ved å snike seg inn og aktivere sletteikonet på PC-ene.

Markedssjef Tormod Nymoen i Ibas sier til digitoday.no at også Ibas og PC-produsenten har passord for å aktivere ExpertEraser på PC-ene. Til hver PC hører altså tre ulike slettepassord.


Han regner med at det som er god butikk for han, ikke fordyrer PC-en til sluttbruker nevneverdig. På den andre siden er det mye å spare på trygt å kunne slette disker selv, i stedet for å betale andre for å gjøre det. Han legger til at Novo Group alene regner med å selge opptil 10.000 PC-er med ExpertEraser i løpet av året, og at han arbeider for å få til tilsvarende ordninger med PC-leverandører i andre land.

Til toppen