BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk søkeselskap snublet i USA

Truls Berg tar over som toppsjef.

TAR GREP: Seriegründer Truls Berg (bildet) blir konsernsjef i Comperio. Jørn Ellefsen blir styreleder.
TAR GREP: Seriegründer Truls Berg (bildet) blir konsernsjef i Comperio. Jørn Ellefsen blir styreleder. Bilde: Digital Insight

*** Norgessjefen sa opp

*** Truls Berg er tilbake som adm.dir

*** Jørn Ellefsen blir ny styreleder

*** Tapte i USA

Comperio et et norsk konsulentselskap med spesialkompetanse innen søkeløsninger, etablert i 2004 som en avlegger av Fast Search & Transfer.

Fire år senere ble salige Fast slukt av Microsoft for et milliardbeløp. Den norskutviklede søketeknologien ble deretter implementert i SharePoint.

At kjerneproduktet nå fikk et globalt marked ble sett på som en enorm mulighet. Søk skulle bli Norges viktigste eksport på linje med fisk og olje, tenkte Comperio da de samme året åpnet USA-avdeling med kontorer i Boston.

Mislyktes i USA

Dessverre for Comperio har Amerika vist seg å være en tøff nøtt å knekke. Utmerkelser fra Microsoft som beste søkepartner har ikke vært nok til å hindre økonomiske tap.

Jørn Ellefsen slutter som konsernsjef for å bli styreleder i Comperio.
Jørn Ellefsen slutter som konsernsjef for å bli styreleder i Comperio. Bilde: Marius Jørgenrud

– En ting er å vokse i USA, men du skal klare å gjøre det lønnsomt også. Det har ikke vi klart, erkjenner medgründer Truls Berg til digi.no.

digi.no kan i dag avsløre at den norske IT-nestoren og seriegründeren tar over som ny konsernsjef i Comperio.

Berg var i en kort periode operativ leder under oppstarten, men de siste åtte årene har medgründer Jørn Ellefsen vært toppsjef.

Ellefsen blir nå styreleder i stedet, et verv han overtar fra Hans Christian Haugli som fortsetter som ordinært styremedlem.

Hvor lenge Berg har tenkt å være toppsjef denne gangen er uvisst. Berg har startet en rekke IT-bedrifter, men er mest kjent for å lede dem i oppstarts- og vekstfasen før han hopper videre til nye prosjekter.

– Jeg har ikke nødvendigvis noen ambisjon om å feire åtte år som CEO for Comperio.

Berg mer enn antyder at han ikke vil bruke mer enn halvparten av tiden sin til denne stillingen. Foruten å inneha en mengde verv er han også generalsekretær i Innovation Forum Norge.

– Det er så mange dyktige folk i Comperio at jeg skal nok klare å være leder der. Dessuten blir jeg den eneste som ikke er fakturerbar ut som konsulent, sier han.

Endringene i Comperio innebærer ingen dramatikk, ifølge Truls Berg.

Intern uenighet

Likevel er det klart at det er enkelte ting som ikke har gått på skinner også her hjemme.

Norgessjef Rune Ulvnes hadde sin siste arbeidsdag forrige fredag. Han forteller til digi.no at han selv valgte å si opp etter uenighet med toppledelsen og styret.

– Grunnen til at jeg slutter er delvis taushetsbelagt. Den offisielle forklaringen til de ansatte var at jeg er uenig med retningen til styret og toppledelsen.

Ulvnes utdyper uenigheten slik: – Det handler blant annet om vi tjener penger eller ikke. Det er et definisjonsspørsmål.

Etter denne saken ble publisert ønsket Ulvnes å presisere at uenigheten med styret ikke har dreid seg om lønnsomhet - men om retningen fremover.

Påtroppende konsernsjef og nest største aksjonær Truls Berg forsikrer at Comperio tjener penger i hjemmemarkedene, det vil si Norge, Sverige og England. Tapene i USA ønsker han ikke å gå nærmere inn på.

– Vi er ikke de første som har tapt der, og vi blir sikkert ikke de siste heller.

Går i pluss

Netto før skatt satt firmaet ifjor igjen med ei bunnlinje på 2,4 millioner kroner. Det av en omsetning på drøyt 45 millioner. Comperio er fortsatt en lønnsom bedrift, ifølge Berg.

– Vi styrer mot en omsetning nord for 50 millioner kroner og med positive tall, sier han.

Han berømmer både Rune Ulvnes og Jørn Ellefsen for å ha levert god innsats. Men ser altså behov for selv å overta den operative driften.

– Det er et par grep jeg tror blir nyttige for å sikre neste vekstfase. Jeg har noen tanker som jeg gjerne vil ha på plass. Den lunsjen inviterer jeg gjerne til, men vi tar det ikke i dag, sier Truls Berg litt kryptisk.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.