Norsk storspammer utnytter smutthull

En norsk stor-spammer er trolig tilbake - men nå utnytter han et lite kjent og lovlig smutthull.

Norsk storspammer utnytter smutthull

En norsk stor-spammer er trolig tilbake - men nå utnytter han et lite kjent og lovlig smutthull.

Lars Rune Solberg har tidligere blitt Norges mest kjente spammer gjennom spredning av tilbud på avfallsekker fra Norsk Plast Import. I november i fjor sendte han tilbud fra «Norsk Plast Import» opp mot 200.000 norske epost-brukere. Dette resulterte i at han ble kastet ut av to web-hoteller. I denne perioden oppholdt Solberg seg i India.

Nå er Solberg etter alt å dømme tilbake, men denne gangen sender han uønsket reklame gjennom et lite kjent smutthull.

Slik fungerer smutthullet:

Forbudet mot epost-reklame gjelder bare personlige epost-adresser, men det er faktisk lov å sende epost-reklame til fellesadresser og adresser som post@bedrift.no. Kontakt-epost-adressen som er ført opp på en bedrift i Brønnøysundregisteret er det også lov å sende reklame til - dette regnes som bedriftens epost-adresse.

En leser av digi.no forteller at han natt til i går klokken 00.52 fikk tilbud om å kjøpe avfallssekker fra Norsk Plast Import på e-post.

I e-posten står det:

Denne e-posten er ikke ment «Spam»! Vi har til hensikt å nå innkjøpsansvarlig i alle norske bedrifter i Norge. Vi har i den forbindelse innhentet e-post adresser til alle selvstendig næringsdrivende i Norge. Skulle De allikevel ved en feil motta denne e-post som en privatperson. Vennligst slett Dem fra distribusjonsliten ved å merke av i boksen ovenfor.

Det kan opplyses at De muligens mottar e-post på Deres private e-post adresse, hvis De har oppgitt den i forbindelse med Deres næringsvirksomhet.

Mottakeren av e-postreklamen forteller til digi.no at han er reservert mot reklame i brønnøysundsregistrene - og han stiller seg uforstående til at han blitt lagt i et register over «aktive» adresser man kan spamme.

    Les også:

Juridisk førstekonsulent Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet bekrefter til digi.no at Solberg den 21. desember fikk et skriftlig brev der han blir bedt om å endre rutinene og sørge for at han ikke på nytt gjentar brudd på markedsføringsloven paragraf 2 b.

Før eventuelle tvangsgebyr kan pålegges, har Forbrukerombudet ingen annen mulighet enn å legge opp til frivillige ordninger. Loven er nå under revidering med forslag om bøter som kan dreie seg om mange hundre tusen kroner.

Det kan ta lang tid før spammere kan få et såkalt forbudsvedtak, og Solberg er blant dem som ennå ikke har fått noen varsel om forbud.

Dermed ligger det mange muligheter til spredning av gratis reklame på e-post, til tross for e-postforbudet.

digi.no har forsøkt å kontakt Solberg, men han oppholder seg åpenbart i utlandet - vi får en engelsk beskjed om at "personen vi ringer ikke kan ta telefonen".

Til toppen