BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk superdata gir 19,2 GFlops

Den norske superdataleverandøren Scali Computer har gjort ferdig installasjonen av en 32-noders maskin ved universitetet i Paderborn.

Eirik Rossen
12. mai 1998 - 17:15

I hver av de 32 "skuffene" i denne 2,5 meter høye "kommoden" er det en Pentium II-PC.

Scali-maskinen i Paderborn Center of Parallel Computing.
Scali-maskinen i Paderborn Center of Parallel Computing.

Maskinen er en klynge av 32 Siemens PC-er, hver med to Pentium II-prosessorer i 300 MHz. Klyngen er bygget med sammenkoplingsteknologi fra et annet norsk firma, Dolphin Interconnect Solutions. Maskinen er det første store parallelt prosesserende systemet som er bygget på grunnlag av standard PC-er og en standard SCI-sammenkopling (Scalable Coherent Interface). Den maksimale ytelsen er 19,2 GFlops, det vil 19,2 milliarder flytetallsoperasjoner per sekund.

Paderborn-universitetet driver et Center for Parallel Computing. Maskinen skal nyttes av egne forskere og av samarbeidende industribedrifter.

Klyngen er koplet ved hjelp av Dolphins CluStar-teknologi, i dette tilfellet realisert som PCI-kort. Hastigheten i klyngen er 5 gigabytes per sekund, og forsinkelsen mellom nodene er mindre enn 1,8 mikrosekunder. For å nytte dette har Scali implementert meldingsoverføringsstandarden Message Passing Interface (MPI) slik at den praktiske gjennomstrømningen mellom nodene er over 60 megabytes per sekund, og forsinkelsen på brukernivå 10 mikrosekunder.

Operativsystemet er Solaris x86. (For ytterligere detaljer, se den refererte artikkelen i spalten øverst til høyre.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.