BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk superrobot styrer lageret:


Bilder over viser en skisse over et typisk oppsatt Autostore-system. Lager-roboter er ikke helt nytt, men Hatteland-gruppen har laget et ny og mye smartere løsning som sparer mye plass. I stedet for tradisjonelle hyller, kjører robotene rundt på toppen av lageret på et ruteformet skinne-nett og heiser kasser med varer opp og ned . Dette er mulig fordi et avansert IT-system holder rede på kassene. I en kasse ligger det for eksempel to typer minnebrikker eller én type grafikkort.


Systemet har en begresning: Alle varer må lagres i den samme typen plastkasser. Lagersystemet holder så styr på alle roboten, som kjører rundt og til en hver tid husker ved hvilken adresse i rutenettet og hvor langt ned i stabelen alle varekassene står. Man slipper derfor sensorer på kassene eller avlesning av for eksempel koder.

Systemet har dessuten en annen smart funksjon - om natten kan det defragmentere lageret omtrent slik man gjør med data på en harddisk: De kassene som skal brukes mest neste dag blir stablet på toppen av lageret.


Robotene er en firkantet kasse som er omtrent 80x70 cm med hjul på alle sider. På den ene siden har en bred lastearm. Dette er er selve heisen som går ned og plukker opp kassen. Og ja, system som styrer robotene er regelbasert slik at robotoene ikke kræsjer eller river ned hverandre med lastearmene. Et slikt system trengs, for Komplett skal ha hele 30 roboter på toppen av sin "lager-tank".

Robotene er styrt med vanlig WLAN-forbindelser og må av og til ta noen pauser.

Bildet til høyre viser hvordan Autostore leverer fra seg kassene: Etter å ha heist opp riktig kasse, kjører roboten så tilbake til "porten" der den kan heise ned kassen. Når kassen kommer ut av porten, kan en ekspeditør plukke ut for eksempel en minnebrikke og sende kassen tilbake til lagerhuset. Der settes den på første ledige plass - men systemet husker hvor.


Autostore styres gjennom et Excel-ark og et Windows-program. Bildene under viser to av sider av systemet. Det øverste er hvor ting er lagret. Legg merke til de hvite hullene - systemet er lagret for å takle for eksempel stolper og noen posisjoner i lagerløsningen som ikke har kasser under seg - de er ladestasjoner for robotene.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.