BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk teknikk gir ultrapresis posisjon

Radionor har et SIM-kort til mobiler som kan spore brukere med stor presisjon, noe som åpner mange muligheter.

I går omtalte digi.no og mange andre det norske selskapet Ide til produkt som har kommet på ideen om å modifisere en røykpakke-store portabel WLAN-ruter. For WLAN-ruteren kan fungere som en billig og enkel ID-brikke på personale som må spores, for eksempel på sykehus.

    Les også:

Men Trondheim-selskapet Radionor demonstrerte i sommer et langt mer avansert system i samarbeid med Telenor. Systemet er allerede satt i prøvebruk på Nobel-instituttet for å servere besøkende informasjon når de går gjennom instituttets utstilling.

Radionor har laget to WLAN-brikker spesialtilpasset posisjonering og som sender ut WLAN 802.11b kompatible datarammer. Disse WLAN brikkene kan observeres av WLAN aksesspunkter uten å kreve en tradisjonell nettverkstilkobling. Dermed unngås at brikkene stjeler båndbredde fra nettet, forklarer Radionor-sjef Rolf Olstad til digi.no.

Selskapet har laget to brikker. Den ene har en bevegelsessensor og et batteri som varer i fem år. Den andre har ikke batteri, for den er så liten at Radionor har lagt den inn i et SIM-kort, noe som åpner store muligheter.

Prosjektet på Nobel-instituttet viser at man kan lage soner med enkle WLAN-antenner. WLAN-antennene posisjonerer hvor brukeren er og sender ut riktig innhold til mobilen – for eksempel om plakaten brukeren nå står foran.

Prosjektet i Nobels Fredssenter viser at man kan lage soner med enkle WLAN-antenner.

Bruken av WLAN er et alternativ til RFID-brikker, men WLAN er enklere å ta i bruk fordi WLAN-basestasjoner er bare koster noen hundrelapper. Fordelen med WLAN ID-brikke i en SIM-brikke er også mange – man slipper å utstyre brukere med en ny boks med batteri og mulighetene er ikke bare sporing – man kan servere innhold rett til riktig mottaker.

Radionor har dessuten laget en meget presis posisjoneringsteknikk. En spesialantenne ( Cordis RadioEye) kan bestemme posisjonen til WLAN-brikker med en nøyaktighet på 1 meter. Produktets rekkevidde er rundt 70 meter.

Ideen er ikke helt ny, mange har diskutert såkalte virtuelle plakater eller infosoner som utløses på mobilen når brukeren beveger seg rundt. Men prototyper på slike systemer bruker GPS-posisjonering, noe som bare fungerer utendørs.

Radionor skal demonstrere flere av mulighetene teknikken gir på Techoport 05-konferansen i Trondheim i oktober.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.