JUSS OG SAMFUNN

Norsk Tipping satser på elektroniske penger

I løpet av neste år kan alle landets 1,8 millioner tippere sitte med et nytt smartkort som inneholder en elektronisk lommebok som kan eliminere behovet for kontanter. Posten SDS, Mondex Norge og Norsk Tipping starter et pilotprosjekt i juni.

14. apr. 2000 - 12:54

De siste årene har Posten SDS alliert seg med MasterCard International for å få på plass et multismartkort, et smartkort med plass til flere applikasjoner og som kan programmeres og omprogrammeres. Ut av samarbeidet har det blitt etablert et selskap i fjor som heter Mondex Norge, et selskap eid med 99,5 prosent av Posten SDS.

Mondex i Norge forvalter franchiserettighetene for systemet Mondex, en elektronisk lommebok som kan brukes som betaling for små innkjøp. Det betyr at du på sikt kan samle småpengene dine i en databrikke på plastkortet. Mondex er rett og slett et kort som lades med penger, fra bankkontoen din eller fra kort til kort. Forskjellen mellom et vanlig bankkort og Mondex er at pengene ligger lagret i databrikken, og ikke på bankkontoen din.

Mens Posten har alliert seg med MasterCard om Mondex, har norske banker valgt å satse på VISA og systemet Proton. Det innebærer at kampen foreløpig er tapt om fremtidens smartkort i forhold til dem som sitter med bankkontiene til Ola og Kari Nordmann, men likevel forsøker man å få inn Mondex på markedet på andre måter.

Ett av konkurransefortrinnene skal være at det ikke er noen transaksjonskostnader forbundet med bruken av Mondex, verken for butikker eller forbrukerne.

I sommer starter et forsøk med kortet i forhold til norske tippere. Mondex leverer lommeboken, Posten SDS den elektroniske signaturen, mens en spillfunksjon skal legges inn som skal gi tilgang til Norsk Tippings ulike spillvarianter.

Norsk Tipping er imidlertid avhengig av myndighetenes tillatelse før spill kan tilbys fritt over Internett med bruk av PC, mobil og på fremtidens digital-TV-løsninger. Det ligger foreløpig en juridisk begrensning i innførsel av spill over åpne nett.

På kortet finner man en elektronisk brikke som erstatter magnetstripen på dagens minibankkort. Dette gjør det mulig å utbetale gevinster, som Norsk Tipping deler ut fire milliarder kroner av årlig, direkte til den elektroniske lommeboken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.