Norsk Tipping vil begrense internettspillingen

Etter flere år med prøveprosjekter åpner Norsk Tipping for nettspill før sommeren. Du kan ikke spille hele døgnet, og det er en øvre grense for pengebruk fra din egen konto.

Etter flere år med prøveprosjekter åpner Norsk Tipping for nettspill før sommeren. Du kan ikke spille hele døgnet, og det er en øvre grense for pengebruk fra din egen konto.

Endelig er Norsk Tipping på vei ut med en åpen løsning for internettbrukere etter å ha kjørt både lukkede og åpne internettprosjekter i flere år. Selskapet har i lengre tid klagd på at 600 millioner kroner i året forsvinner ut av landet til utenlandske konkurrenter. Likevel har selskapet brukt lang tid på å få plass løsningen som gjør at alle nordmenn skal få tilgang til spill som Langsoddsen, Vikinglotto, Lotto, Tipping og Extra over Internett.

- Det tar sin tid i denne dataverden. Vi er stolte over å ha utviklet en trygg betalingsløsning som vi har brukt egne utviklere. Nå har vi et system som er trygt og sikkert. Dette er jo Norsk Tipping i et nøtteskall. Kundene skal stole på oss, sier Grete Solli som er informasjonsansvarlig for Norsk Tippings internettsatsing.

Siden september har selskapet kjørt et testprosjekt på 3.000 deltagere, hvor de siste 1.500 fikk sjansen etter først-til-mølla prinsippet. Det vil si at halvparten av brukerne er personer som har gode erfaringer med nettspill, ikke minst oddsspill over Internett.

Disse spillerne har fått utdelt et smartkort, en smartkortleser og programvare til å installere på datamaskinen. En av de store bekymringene for Norsk Tipping er at et slikt opplegg kan ekskludere mange potensielle kunder fra å bruke nettløsningen. Men Solli opplyser til digi.no at de har foretatt en undersøkelse blant de 3.000 testpilotene som viser at folk ikke har store problemer med installasjonen.

- En markedsundersøkelse viser at 90 prosent av de spurte klarte å åpne pakka og installere den i løpet av et kvarters tid. Dessuten har vi en kundeservice som er godt drillet i dette, sier Solli.

Ifølge Aftenposten skal nettspillene slippes løs på det åpne markedet før sommeren. Noen eksakt dato vil ikke Solli gi. Hun opplyser til digi.no at målet i løpet av noen år er å få internettomsetningen opp i fem prosent av Norsk Tippings totalomsetning, slik som Svenska Spel skal ha greid i Sverige.

Ifjor omsatte Norsk Tipping for 8,6 milliarder kroner. Fem prosent av dette er 430 millioner kroner, det vil si at de håper å kapre over 70 prosent av de de per i dag regner med forsvinner til utlandet årlig.

Selskapet er rimelig sikre på at de skal greie å holde posisjonen som den største spillaktøren på det norske markedet de nærmeste fem årene.

Les om tippingen her:


Solli frykter ikke et opprør fra egne kommisjonærer, som ser sin posisjon truet, når de leverer ut terminaler til privatpersoner.


- Vårt mål er å øke den totale omsetningen. Vi har et godt samarbeid med kommisjonærene. Kommisjonærnettverket regner vi kommer til å være distribusjonskanal nummer én i mange år fremover, sier hun.

Ifølge Aftenposten skal smartkortet som hver nettbruker får utlevert, ha en øvre grense på 2.500 kroner. Benytter man en spesialtilpasset nettkonto, er grensen 9.500 kroner.

Solli opplyser til digi.no at de absolutt er opptatt av begrensninger i forhold til spillerne. Den siste tiden har det vært mange oppslag i mediene angående spillegalskap. Og selv om det først og fremst har gått på Las Vegas-aktige spillemaskiner, hevder hun at de bevisst problematikken når de gjør spillene enklere tilgjengelig i folks hjem.

- Vi er jo absolutt ikke interessert i at kundene våre skal spille fra seg gård og grunn.Vi har gjort endel preventive tiltak. I tillegg har Norsk Tipping et prosjekt på gang hvor vi viser at vi tar spillavhengigheten på alvor.

En av begrensningene er å begrense tidsrommet du kan spille. Spillingen på nettstedet stanses klokken 23:55 om kvelden og åpner ikke før klokken syv om morgenen. I tillegg legges det altså begrensninger på terminalnivå og også på bruk av en internettkonto som hver enkelt spiller får tildelt fra Buypass, selskapet som er deleid av Norsk Tipping og leverer både betalings- og sikkerhetstjenester til kundene.

I Buypass er de svært hemmelighetsfulle når det gjelder å gi opplysninger om hvordan opplegget rundt begresningene blir.

- En del ting er fortsatt under vurderinger, og opplegget med Norsk Tipping er fortsatt et pilotprosjekt. Vi kan derfor ikke si noe om hvordan det endelige opplegget blir, sier administrerende direktør Gunnar Lindstøl i Buypass til digi.no.

Han bekrefter imidlertid at det i utgangspunktet er begrensninger oppad på 9.500 og 2.500 kroner. Men Lindstøl kaller det sensivit informasjon å røpe for mye detaljer rundt bruken av Mondex-lommeboken.

- Vi gjør det markedet krever og kundene ønsker. I tillegg finnes det myndighetskrav, sier han.

Norsk Tipping opplyser likevel til digi.no at det skal være mulig å fylle på nettbank-kontoen to ganger i døgnet, slik at den totale summen du kan bruke er 19.000 kroner i løpet av 24 timer, forutsatt selvfølgelig at du skulle ha en slik sum disponibel på din egen bankkonto. Smartkortet har i utgangspunktet en begrensning oppad på 2.500 kroner (1.500 kroner i dag), men skal kunne fylles opp underveis.

- Vi har lagt opp til en forsinkelse på oppfylling av kontoen. Dessuten har vi lagt inn en beløpsgrense både på terminalene og på bestemte spillkombinasjoner, sier Solli som sier at Norsk Tipping kjører en sjekk mot det sentrale personregisteret for å sjekke at spillerne er over 18 år.

Startpakken sendes rekommendert og blir levert ut kun mot legitimasjon på postkontorene rundt omkring i landet.

Til toppen