Norsk tyveriforsikring for PC-er

Lite gjøres for å sikre datautstyr fysisk. Men ingeniøravdelingen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har fått en genial idé.

Lite gjøres for å sikre datautstyr fysisk. Men ingeniøravdelingen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har fått en genial idé.

Idéen er omsatt til en svart liten boks som tilkobles datamaskinens strømkabel. Hvis noen kobler maskinen fra strømnettet, går alarmen. Er datamaskinene koblet sammen i et nettverk, kan man ved hjelp av et spesielt utviklet dataprogram registrere hvilken enhet som blir forsøkt stjålet. Ifølge rektor ved høgskolen, Knut Moksnes, gjenstår det nå kun noen små endringer i den ytre designen, samt tilrettelegging for masseproduksjon, programvareutvikling og markedsføring.

- Hver enhet vil trolig koste i underkant av 500 kroner i utsalg. En billig forsikring for å sikre PC-en. Men vi trenger interessenter som kan videreutvikle konseptet mot det kommersielle markedet. Dette forteller elektroingeniør Trond Olsen til Trønder-Avisa, og legger til at potensialet er meget stort.

Moksnes og Olsen forteller videre at utgangspunktet for prosjektet var å gjøre betjening og installasjon av produktet så enkel som mulig. I tillegg skulle prisen være lav. Moksnes og Olsen mener de har klart dette bra.

Prosjektet er et indirekte resultat av et samarbeid mellom HiNTs ingeniøravdeling og den høyteknologiske bedriften Nortroll. Nortroll har blant annet sponset høgskolen med elektronisk verktøy til en verdi av 100.000 kroner. Til gjengjeld har Nortroll brukt studenter fra HiNT til prosjektoppgaver tilpasset bedriftens nisje.

Til toppen