Norsk UMTS-lansering helt i det blå

3 fikk den tredje norske UMTS-lisensen for å øke konkurransen, men tempoet til 3 presser ikke Telenor og Netcom.

3 fikk den tredje norske UMTS-lisensen for å øke konkurransen, men tempoet til 3 presser ikke Telenor og Netcom.

I Danmark og Sverige er salget av tredje generasjons mobiltelefoner i full gang. Særlig i Sverige har den Hutchinson Whapoa-eide UMTS-operatøren "3" raserte prisene.

For 99 kroner i måneden får du en Nec 313 UMTS-telefon (bildet over) der du kan både snakke og kjøre video-samtaler med andre 3-kunder gratis. Samtaler til alle andre mobil og fasttelefoni-kunder koster 2,50 kroner i minuttet. I tillegg kan du se på video og overføre andre typer data med UMTS-fart.

Dette kan norske brukere bare drømme om. Det ble delt ut fire norske UMTS-lisenser i november 2000, men fremdeles har ikke Telenor og Netcom åpnet sine nett. Selskapene vil heller ikke gi noen dato for når de skal lansere.

Stortinget utlyste i fjor de to lisensene Broadband Mobile og Tele2 har levert tilbake, men bare en ble solgt - 3 skaffet seg en langt bedre lisens enn Telenor og Netcom. For 3 trenger ikke å bygge et landsdekkende nett - selskapet kan nøye seg med de byområdene og bygge etter behov.

Stortinget utlyste lisensene for å øke konkurransen, men dette har foreløpig ikke virket. 3 har ikke presset Telenor og Netcom til å lansere.

Siden 3 fikk lisensen, har det vært helt stille fra det svenske kontoret som skal bygge ut i Norge. digi.no ringte derfor pressesjef George Ebert. Han vil ikke si noe om når 3 vil kunne komme til å lansere.

Men det er helt klart at norske kunder ikke bør holde pusten, for 3 har foreløpig ikke satt opp en eneste mobilmast. Man kan håpe på en lansering i år, men 3 har ikke allverdens tid skal de rekke dette.

- Vi arbeider med våre planer fremdeles, vi har ikke startet utbyggingen. Når vi kommer i gang skal det gå ganske fort, vi har erfaring fra mange land og vi kan kopiere tjenester og innhold fra Sverige og Danmark, sier Ebert til digi.no.

Ebert vil ikke kommentere noen anslag på når 3 tidligst vil kunne være på luften.

Det er likevel hevet over tvil at det vil ta tid å sette opp og teste selv et UMTS-nett som bare dekker stor-Oslo. For hver eneste husvegg eller tomt det skal settes opp antenner, må det forhandles og inngås avtaler med bygg-eier.

Uten press fra 3 er det mindre viktig for Telenor og Netcom å åpne sine nett. En åpning av UMTS er ikke udelt positivt for de to aktørene - prisene på dagens GSM og GRPS-dataoverføring må trolig kuttes.

Før 3 kan lansere må selskapet finne løsninger på et kritisk spørsmål. Selskapet trenger dekning utenfor sitt eget nett - når UMTS-telefoneiere går utenfor det begrensede 3-nettet må han/hun får GSM-dekning.

Her er det bare to muligheter. Om 3 forhandler med både Telenor og Netcom og hvordan det går med disse forhandlingene vil ikke 3 si noe om. Ved å kreve høye priser, kan Telenor og Netcom sette kjepper i hjulene for sin kommende konkurrent - det har Teletopia-sjef Robert Hercz høstet erfaring med.

Ebert medgir at 3 er hemmelighetsfulle.

- Vi har store og aktive konkurrenter som er svært interesserte i våre planer. Vi vil derfor si minst mulig før vi må eller skal lansere, sier han til digi.no.

Til toppen