BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk UMTS samarbeid ikke avklart

Det er ikke avklart hva slags samarbeid NetCom og Tele2 legger opp til på UMTS-siden i Norge. Tidligere i dag ble det avklart at selskapenes svenske eiere, NetCom AB og Telia vil samarbeide om å bygge ut ett UMTS-mobilnett i Sverige.

Frode Eriksen
8. jan. 2001 - 12:57

Informasjonssjef i NetCom, Guri Wormdahl, sier til digitoday.no at NetCom arbeider etter sine opprinnelige planer om lansering av UMTS-tjenester i eget nett fra 1. desember i år.

Guri Wormdahl.
Guri Wormdahl.

Hun vil ikke kommentere om det har vært samtaler mellom NetCom og Tele2 Norge om et samarbeid på utbyggningssiden, men sier at beslutningen som NetCom AB og Telia har gjort i Sverige kom som en overraskelse på henne i dag tidlig da hun ble orientert av administrerende direktør i NetCom, Terje Christoffersen.

Wormdahl har heller ingen formening om hvor tett et samarbeid med en annen aktør kan være før en av de to selskapenes to konsesjoner kan være i fare.

- Men vi kan vel ikke vente så veldig lenge. Vi er avhengig av at beslutningene som skal tas, her som ellers.

Hun sier at denne saken ikke ligger i selskapets hender og at et samarbeid på konsernnivå er opp til konsernledelsen i de to selskapene som sitter i Sverige.

Ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet, Eva Hildrum, sier at det i konsesjonen for de fire UMTS-nettene i Norge står klart at det er konsesjonsinnehaveren som skal varsle departementet, for eksempel når det skjer betydelige endringer i eierforholdet. Hun ble i formiddag kjent med det svenske samarbeidet, og at en vurderer tilsvarende i Norge.

- Det vi ikke ønsker er eierskapsforhold som gjør at en aktør i praksis sitter med mer enn en lisens.

Dette betyr at om en velger et tilsvarende samarbeid i Norge som i Sverige, der en benytter det ene selskapets konsesjon for å bygge et nytt mobilnett, vil trolig den andre konsesjonen falle tilbake til staten.

Hildrum kan ikke si om et tett samarbeid på basestasjonssiden i hele eller deler av landet kan anses som en situasjon en kan gripe inn i, eller vil anse som et for tett samarbeid.

- Vi må ha en konkret sak å arbeide med om vi skal foreta oss noe, og det har vi ikke i dag, sier Hildrum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.